Кузовић: Министри личном имовином да плате штету коју праве

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић недавно је, у изјави за ТВ Инсајдер и агенцију Фонет, признала да је „неодговорно руковођење довело до проблема у електроенергетском сектору” као и „да је Министарство урадило све што је у његовој надлежности да осигура енергетску безбедност и стабилност”.

Зорана Михајловић је скоро деценију директно одговорна за функционисање Електропривреде Србије, имајући у виду да је два пута била министар енергетике. Министар је личност која је централна фигура система, и од ње се очекивало да има не само информације већ и визију куда треба да иде ЕПС, као и способност да то реализује у пракси. Сваљивање одговорности за хаварије на ТЕНТ А и Б на в.д. дикретора ЕПС Милорада Грчића је непримерен гест – он јесте одговоран али није једини одговоран. Он није највећи кривац за распад система ЕПС-а и пљачку државне касе увозом струје када време није. Напад на Грчића је само превентивни удар да се „зараза смене са функција” не би проширила и на Министарство и фотељу у којој се налази госпођа Михајловић. Међутим, одговорност се не може избећи.

Ви сте радо прихватили лепшу страну министарске функције а свесно занемарили много важнији аспект посла – да будете кључна особа која се домаћински односи према имовини свих грађана Србије која вам је поверена на старање. Ваш коментар да „није посао Министарства да копа угаљ, већ да осигура енергетску безбедност” такође указује на охол и однарођен СНС приступ државним функцијама. Ваш посао је био да знате у сваком тренутку да ли се копа угаљ и каквог је квалитета. То је било једноставно: само је било потребно да успоставите систем одговорности и одлучивања који је раније пројектован у ТЕНТ-у и Колубари и који је успешно радио деценијама. Прекинут је онога тренутка када су почела политичка запошљавања, и када су, уместо струке, политички подобни почели да одлучују о стручним стварима.

Сада, када је штета начињена (која се мери стотинама милиона еура), када смо за те паре могли изградити потпуно нов савремен кампус за цео Београдски универзитет, или најмање 40 најсавременијих гимназија и основних школа, или цео задружни систем у Србији, остаје питање како зауставити даље пропадање ЕПС и одакле надокнадити штету? Како је време да променимо систем који разједа ово друштво већ деценијама, једно од оперативних решења је да лична имовина чланова Владе покрије штету начињену ЕПС-у, односно имовини грађана Србије. На тај начин бисмо коначно донели промену система и нову врсту одговорности носилаца највиших државних функција.

проф. др Душко Кузовић

председавајући Иницијативног одбора Удружења грађана „Сви против РИО ТИНТА и рудника литијума”

председник стручног савета Српског покрета Двери за урбанизам и инфраструктуру