Српски Покрет Двери - Лого

Маја Митић: Нацрт новог Закона о унутрашњим пословима је скандалозан

Власт покушава да на брзину измени постојећи Закон о унутрашњим пословима, о чему говори податак да су јавне расправе заказане непосредно пред крај године и новогодишње празнике. Министарство унутрашњих послова је објавило нову, скандалознију од претходне, верзију Нацрта закона о унутрашњим пословима. Поред овог, МУП је објавио и Нацрт закона о обради података и евиденцијама у области унутрашњих послова, као и низ других закона из своје надлежности.

   Предложена законска решења садрже одредбе које регулишу биометријски надзор у јавним просторима, односно предвиђају легализацију напредног софтвера за праћење и идентификацију. Полицији ће бити доступне све информације о неком појединцу, од биометријских до података о кретању. Полиција ће контролисати грађане и угрожавати безбедност грађана, право на приватност и слободно кретање. Оно што брине је ко ће имати увид у биометријске податке, ко ће то да прати и где ће ти подаци ићи.

Са нацртом постоји и низ других проблема. Нацртом Закона о унутрашњим пословима предвиђено је да полиција може без наредбе суда да врши претрес кућа и стамбених просторија што доводи у питање поштовање основних људских права. Суд и тужилаштво се у том контексту не помињу. Давање овлашћења полицији да без икакве контроле врши претрес мора да забрине сваког грађанина.

Закон предвиђа и увођење једне старе-нове категорије тзв. професионалног полицијског доушника, где се грађанима који „сарађују“ са полицијом дају одређене привилегије и статус службеног лица, који ужива све привилегије полицијског службеника што нас враћа у мрачно доба диктатуре двадесетог века.

Овај закон није добар ни за саму полицију, јер су превелика овлашћења концентрисана у рукама министра, а одузета скупштини и интерним органима полиције. По важећем закону, полиција је подносила периодичне извештаје Народној скупштини, а по новом ће министар полиције одређивати када се израђују извештаји и они ће се подносити њему, да би их он прослеђивао Влади и Народној скупштини. Практично ће министар спроводити контролу, чиме ће полиција бити до краја политизована.

Одредбе нацрта закона указују да ће министар и полиција добити нова овлашћења којима постају јачи апарат присиле, док грађани мање знају како полиција ради и имају мање прилика да заштите своја права. Двери остају на истом становишту од пре годину дана, противе се доношењу оваквог закона и увођењу система вештачке интелигенције у рад органа унутрашњих послова. У ово време када је сам врх МУП-а оптужен за сарадњу са криминалом и када цуре информације из тужилачких истрага и поступака које спроводи полиција, неопходно је да се поведе суштински дијалог о овој комплексној теми и да се продужи време за јавну расправу, како би се грађани упознали са опасностима од овог закона.

адв. Маја Митић

Члан Председништва Двери
Председник Савета Двери за уставна питања, правду и законодавство

*Извор фотографије МУП-а: РТВ

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: