Српски Покрет Двери - Лого
Search

Маја Митић: Нацрт новог Закона о унутрашњим пословима је скандалозан

Власт покушава да на брзину измени постојећи Закон о унутрашњим пословима, о чему говори податак да су јавне расправе заказане непосредно пред крај године и новогодишње празнике. Министарство унутрашњих послова је објавило нову, скандалознију од претходне, верзију Нацрта закона о унутрашњим пословима. Поред овог, МУП је објавио и Нацрт закона о обради података и евиденцијама у области унутрашњих послова, као и низ других закона из своје надлежности.

   Предложена законска решења садрже одредбе које регулишу биометријски надзор у јавним просторима, односно предвиђају легализацију напредног софтвера за праћење и идентификацију. Полицији ће бити доступне све информације о неком појединцу, од биометријских до података о кретању. Полиција ће контролисати грађане и угрожавати безбедност грађана, право на приватност и слободно кретање. Оно што брине је ко ће имати увид у биометријске податке, ко ће то да прати и где ће ти подаци ићи.

Са нацртом постоји и низ других проблема. Нацртом Закона о унутрашњим пословима предвиђено је да полиција може без наредбе суда да врши претрес кућа и стамбених просторија што доводи у питање поштовање основних људских права. Суд и тужилаштво се у том контексту не помињу. Давање овлашћења полицији да без икакве контроле врши претрес мора да забрине сваког грађанина.

Закон предвиђа и увођење једне старе-нове категорије тзв. професионалног полицијског доушника, где се грађанима који „сарађују“ са полицијом дају одређене привилегије и статус службеног лица, који ужива све привилегије полицијског службеника што нас враћа у мрачно доба диктатуре двадесетог века.

Овај закон није добар ни за саму полицију, јер су превелика овлашћења концентрисана у рукама министра, а одузета скупштини и интерним органима полиције. По важећем закону, полиција је подносила периодичне извештаје Народној скупштини, а по новом ће министар полиције одређивати када се израђују извештаји и они ће се подносити њему, да би их он прослеђивао Влади и Народној скупштини. Практично ће министар спроводити контролу, чиме ће полиција бити до краја политизована.

Одредбе нацрта закона указују да ће министар и полиција добити нова овлашћења којима постају јачи апарат присиле, док грађани мање знају како полиција ради и имају мање прилика да заштите своја права. Двери остају на истом становишту од пре годину дана, противе се доношењу оваквог закона и увођењу система вештачке интелигенције у рад органа унутрашњих послова. У ово време када је сам врх МУП-а оптужен за сарадњу са криминалом и када цуре информације из тужилачких истрага и поступака које спроводи полиција, неопходно је да се поведе суштински дијалог о овој комплексној теми и да се продужи време за јавну расправу, како би се грађани упознали са опасностима од овог закона.

адв. Маја Митић

Члан Председништва Двери
Председник Савета Двери за уставна питања, правду и законодавство

*Извор фотографије МУП-а: РТВ

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: