Српски Покрет Двери - Лого
Search

Маринковић, Двери: РЕМ још увек не доставља извештаје о праћењу медија

Издвојено мишљење проф. др Милорада Маринковића, члана Привременог надзорног тела за медије у име Српског покрета Двери

    Примарни задатак Привременог надзорног тела за медије, према Споразуму власти и опозиције, јесте праћење медија. На седници одржаној 27. децембра, иако закаснела, донета је једногласно одлука да РЕМ доставља ПНТ-у извештаје на недељном нивоу. Сви чланови ПНТ-а из редова РЕМ-а су били сагласни да се то учини. Међутим, до данас ПНТ-у нису достављена било каква мерења, чиме је поменута одлука одмах и прекршена. На јучерашњој седници дато је обећање да ће први извештај РЕМ-а, са адекватним мерењима, бити достављен у току наредне седмице, и да ће обухватати период од 1. јануара. Досадашње одсуство извештаја на састанку је оправдано техничким и кадровским проблемима РЕМ-а. То се коси са изјавом Оливере Зекић, датој на састанку са ко-фасилитаторима из Европског парламента, да РЕМ поседује најбоље услове за све врсте мониторинга садржаја електронских медија у овом делу Европе.

На јучерашњој седници дошло је до усвајања документа „Препоруке“ за комерцијалне емитере, као последица усаглашавања сваке тачке понаособ. Донета је одлука да се одрже три састанка са уредницима главних телевизија и то: први са уредницима ТВ Пинк, ТВ Прва, ТВ Б92 и ТВ Хепи; други са уредницима информативног програма РТС-а и РТВ-а, и трећи са уредницима ТВ Н1 и ТВ Нова С. Очекује се састанак и са ко-фасилитаторима из ЕП крајем јануара.

Досадашњи рад ПНТ-а нас наводи на следеће закључке:

  • РЕМ је неажурно и споро реаговао на обавезе које су договорене, тако да су изгубљена два месеца од потписивања Споразума у току којих није било мониторинга рада медија;
  • протекла су два месеца у „пузећој“ опструкцији Споразума и рада свих привремених тела, па и ПНТ-а, а за коју највећу одговорност сноси режим, тако да не може никако да се говори о шест месеци слободних медија пре избора нити о уређеном бирачком списку за предстојећи референдум;
  • медији нису на адекватан начин пропратили кампању ПРОТИВ за предстојећи референдум 16. јануара, нити покренули јавну дебату о овој теми.

 

Пред нама је сада кључна расправа о Правилнику за јавне медијске сервисе. Представници РЕМ-а су понудили као основ за расправу нацрте ових докумената са незнатним изменама у односу на оне који важе још од 2014. Будући незадовољан тим предлозима, ја сам у сарадњи са медијским стручњацима, користећи правилнике који уређују понашање BBC-ја као јавног сервиса, сачинио предлоге прилагођене нашој законској регулативи а са циљем да се кроз један системски документ деловање јавних сервиса учини бољим и поштенијим, по најбољим светским стандардима.

Представник Српског покрета Двери у РИК-у Владимир Матић и трећи пут је на синоћној седници предложио допуну дневног реда са предлогом одлуке о Информацији која ће садржати аргументе против уставних промена. Предлог није прихваћен, иако је заснован на Закону о референдуму и народној иницијативи и обавези Републичке изборне комисије да објективно обавештава грађане о уставним променама. Бошко Обрадовић, члан Контролног тела за примену Споразума, такође је на јучерашњој седници овог тела поставио исто питање, али власт констатно избегава да омогући да се чује страна ПРОТИВ на референдуму. Представници Двери у свим радним групама наставиће да се боре за испуњење свих тачака „Споразума о унапређењу услова за одржавање избора” и о томе редовно обавештавати јавност.

проф. др Милорад Маринковић

члан Привременог надзорног тела за медије у име Српског покрета Двери

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: