Српски Покрет Двери - Лого
Search

Маринковић: Јавни сервис једини није уважио Споразум о побољшању изборних услова

У протеклом периоду били смо сведоци медијског мрака који је годинама изазивао незадовољство многих грађана Србије. Након потписивања Споразума о унапређењу изборних услова дошло је до извесних, малих али драгоцених помака, те сада на највећем броју кабловских и терестријалних пружалаца медијских услуга можемо да чујемо и друго мишљење, можемо да чујемо реч опозиције. То не значи да су медијски услови добри, али може се евидентирати мали помак, извесно отварање.

    Међутим, на програмима РТС-а (али и РТВ-а на жалост) од летњег периода па до данас не можемо евидентирати никакав помак. РТС и његов информативни програм се понашају као да Споразум није ни потписан, и као да је њихов досадашњи рад био одличан, непристрасан и у интересу свих грађана Србије. Понашају се као да нису никад чули на бројне примедбе грађана који су протествовали и политичких партија. Такође, понашају се као да на преговорима власти и опозиције нису дали никаква обећања. Да ли је то аутизам јавних сервиса, или можда цинично спровођење независне самосталне политике која је јавним сервисима загарантована? Део одговорности, наравно сноси и Савет РЕМ-а, али и Одбор за информисање Народне скупштине. Али највећу одговорност сноси генерални директор РТС-а Драган Бујошевић и уредништво информативног програма РТС.

У периоду пре расписивања избора РТС није увео ни једна нови формат (нови тип емисије) где би се водила дебата о политичким и друштвеним питањима али уз учешће актера са политичке сцене, а не само аналитичара, какав је случај. Постојећи формати нису отворени за опозицију. РТС је у јануару, фебруару и почетком марта емитовао исти број сати политичког програма, на месечном нивоу, што се да лако утврдити увидом у извештаје мониторинга РЕМ-а који су урађени професионално. У току преговора РТС је обећао следеће: да ће отворити нови формат политичке емисије и задржати старе формате; да ће отворити формате попут „Ока“ и „Београдске хронике“ за гостовање представника странака (то је требало да се деси већ од септембра, а да се десило од расписивања избора опет би нешто значило, међутим то се десило тек сад, у завршници – исувише касно); даље, РТС је обећао да ће представљање бити на Првом програму. И обећао је повећање обима програма. НИЈЕДНО ОБЕЋАЊЕ НИЈЕ ИСПУЊЕНО!

Напослетку, као завршну поруку потпуног игнорисања Споразума, РТС доноси одлуку да се представљање политичких субјеката врши на Другом програму, упркос томе што Споразум у свом члану 40, став 3,4,5 искључиво тврди да је представљање листа и кандидата „у ударном термину на РТС1“. Овим чином, РТС заокружује своје потпуно и системско игнорисање постојања Споразума, одриче се од свих својих обећања, крши Правилник РЕМ-а о раду јавних сервиса, чије одредбе колегијум РТС-а НИЈЕ ИМПЛЕМЕНТИРАО у свој интерни правилник, односно у свој документ саморегулације.

На РТС-у је до јуче све остало идентично као што је било и пре шест месеци, и такав бруталан и дрзак став руководства мора бити оштро санкционисан у неком тренутку. Овај медијски терор, ова цензура према праву грађана Србије да буду истинито информисани, односно да чују своје политичке представнике на Јавном сервису, неће моћи да застари. Доласком Двери на власт, биће покренути дисциплински поступци против свих одговорних на јавним сервисима за игнорисање Споразума, Правилника РЕМ-а, напослетку за игнорисање одредби медијских закона, а биће покренута и процедура за лустрацију појединаца који су доносили одлуке. Ако су комерцијалне телевизије биле кадре да направе мали корак, тим пре су јавни сервиси морали да предњаче у отварању ка политичком плурализму, ка равномерној заступљености свих партија, покрета и група грађана, који представљају неко бирачко тело, оне исте грађане који својим новцем финансирају своје јавне сервисе. Нема других речи осим: СРАМОТА!

проф. др Милорад Маринковић

члан Привременог надзорног тела за медије у име Српског покрета Двери

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: