Српски Покрет Двери - Лого

Маринковић: Медији отворено агитују само за опцију „ЗА“ у дану за референдум

Претходних дана, а посебно данас, у дану за референдум, терестријални медији са националном покривеношћу од самог јутра оркестрирано агитују искључиво у корист опције „ЗА“ на референдуму о уставним променама, који је у току.

    На Б92, Хепију, Пинку, Првој – слика је скоро потпуно иста, осим што постоји разлика у стилу, односно у концентрацији лошег укуса код тако очигледног фингирања јавног мњења. У току је унисона кампања у јутарњем програму и информативним и другим емисијама, где се објављују само оне поруке које подржавају опцију „ДА“, али објављују се и злонамерне тврдње, где се опозиција која заговара опцију „НЕ“, упоређује са Аљбином Куртијем, који је против одржавања референдума на Косову и Метохији. Ни од „случајно“ интервјуисаних грађана са улица, ниједан се не изјашњава „против“. Изјашњавања грађана о томе како ће гласати у самом референдумском дану, медији не би никако смели да објављују.

Као посебан медијски прекршај за који су најодговорнији уредници програма, треба навести емитовање или преношење изјава државних функционера на дан референдума, где они позивају да се изађе и гласа „ЗА“. То су Александар Вучић, Ана Брнабић, Иштван Пастор, Расим Љајић, Ивица Дачић и други, који се изгледа не стиде да тако користе своје функције, стављајући се отворено против оног дела грађана чије мишљење не деле. Од њих се очекује у референдумском дану не више од тога да позову грађане да изађу на биралишта и гласају по својој савести и то је све. Међутим, њихово појављивање у медијима са отвореним позивима да се гласа „ЗА“ у дану за референдум, сасвим је дегутантно и шаље веома лошу поруку о нивоу медијских стандарда у Републици Србији, а напослетку и о нивоу њихове политичке културе, што је свима на жалост већ увелико познато.

Иако су медијска правила приликом одржавања референдума значајно лабавија него код избора, основна медијска култура налаже, а то налаже и Закон о електронским медијима (члан 47, став 1), да се у вези са било којом темом, равноправно приказују обе стране и сва релевантна различита политичка становишта, било да је у питању становиште „за“ или становиште „против“. Присуство мишљења свих релевантних политичких фактора у медијском простору јесте једини начин да медији докажу да су слободни и непристрасни, те да нису само пуки сервис режима.

Што се тиче јавних сервиса, било је срамотно мало одвојеног медијског простора за јавну дебату у вези са референдумом, где је на сваком јавном сервису, за специјалне емисије посвећене референдуму утрошено укупно мање сати за ту преко потребну дебату, него што има прстију на једној руци.

Овако нешто у уређеном демократском друштву не би смело да буде дозвољено. Али ми нисмо такво друштво. Српски покрет Двери не жели да својој деци остави такво друштво.

проф. др Милорад Маринковић

члан Привременог надзорног тела за медије у име Српског покрета Двери

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: