Српски Покрет Двери - Лого
Search

Маринковић Савовић: Будућност је у храни, а не у литијуму

Сведоци смо изјаве Александра Вучића како смо „испали идиоти који су се одрекли литијума“, док Зорана Михајловић изјављује да је „литијум нафта 21. века“. То можемо само да схватимо као изјаве лобиста страних мултинационалних компанија, док је реалност потпуна другачија, а то је да је храна злато 21. века.

    Поражавајућа је чињеница да је мапа квалитета обрадивог земљишта обрнуто сразмерна мапи европских региона по економској развијености, односно по томе колико се бруто друштвеног прихода генерише по становнику. Нажалост, тај приказ обухвата и Србију. Док нпр. Холандија и скандинавске земље претварају неквалитетно земљиште у квалитетно, Србија своје природно квалитетно земљиште скоро да и не користи. Уместо да се на плодном српском земљишту узгајају пољопривредни производи, да се прерађују и продају као полу или готови производи, актуелна власт жели да копа литијум и да доводи најпрљавије технологије. Наравно, за озбиљну пољопривредну производњу, потребно је да и власт буде заинтересована, а минимум јесте повећање субвенција пољопривредницима, гарантоване откупне цене пољопривредних производа и регресирано гориво, које је актуелна власт укинула.

Да је будућност у производњи хране, говори и чињеница да су трећину обрадивог земљишта у Украјини, као највећег светског произвођача жита, купиле америчке компаније. С тога, свака власт у Србији мора имати визију развоја државе и праћења светских токова, а не да јој приоритет буде пуњење властитих џепова и девастирање природних богатстава.

Гордана Маринковић Савовић

Члан Председништва Двери

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: