Маринковић Савовић: Где је просвета изгубила компас?

Са доласком новог министра просвете Славице Ђукић Дејановић, није се решио ниједан проблем у просвети, али смо зато добили нови изборни предмет под називом „Врлине и вредности као животни компас“. Увођење новог предмета ће само представљати додатно оптерећење за ђаке, а све што ће се у њему изучавати већ постоји у многобројним другим изборним предметима.

Да се у просветном систему изгубио компас и да се ради неплански и ад хок, најбоље илуструје чињеница да су просветни радници за увођење овог предмета сазнали из медија и смерница које је упутило министарство школама и то на десетак дана од почетка нове школске године. С тога се са правом поставља питање оправданости његовог увођења, али и питање по ком плану и програму ће се предавати нови предмет, ко ће изводити наставу и да ли ће то бити осми час у дану?

Уместо увођења „Врлине и вредности као животног компаса“, било би боље да решавамо огромне проблеме које просвета има. Пре свега, то је питање бесплатних уџбеника за сву децу у Србији, већих плата за просветне раднике које су ниже од републичког просека за 92 евра и најниже од свих земаља у региону, враћање достојанства просветних радника који треба да образују и васпитавају будуће нараштаје, а не да буду административни радници.

Српски покрет Двери сматра да се пре свега морају решити ови проблеми како би просветни систем оздравио, и да свакако можемо уводити нове изборне предмете, који су нам потребни у процесу васпитања будућих генерација, али плански осмишљено и стратегијски припремљено.

Гордана Маринковић Савовић

Члан Председништва Двери