Српски Покрет Двери - Лого

Маринковић Савовић: Где је просвета изгубила компас?

Са доласком новог министра просвете Славице Ђукић Дејановић, није се решио ниједан проблем у просвети, али смо зато добили нови изборни предмет под називом „Врлине и вредности као животни компас“. Увођење новог предмета ће само представљати додатно оптерећење за ђаке, а све што ће се у њему изучавати већ постоји у многобројним другим изборним предметима. 

      Да се у просветном систему изгубио компас и да се ради неплански и ад хок, најбоље илуструје чињеница да су просветни радници за увођење овог предмета сазнали из медија и смерница које је упутило министарство школама и то на десетак дана од почетка нове школске године. С тога се са правом поставља питање оправданости његовог увођења, али и питање по ком плану и програму ће се предавати нови предмет, ко ће изводити наставу и да ли ће то бити осми час у дану?

Уместо увођења „Врлине и вредности као животног компаса“, било би боље да решавамо огромне проблеме које просвета има. Пре свега, то је питање бесплатних уџбеника за сву децу у Србији, већих плата за просветне раднике које су ниже од републичког просека за 92 евра и најниже од свих земаља у региону, враћање достојанства просветних радника који треба да образују и васпитавају будуће нараштаје, а не да буду административни радници.

Српски покрет Двери сматра да се пре свега морају решити ови проблеми како би просветни систем оздравио, и да свакако можемо уводити нове изборне предмете, који су нам потребни у процесу васпитања будућих генерација, али плански осмишљено и стратегијски припремљено.

Гордана Маринковић Савовић 

Члан Председништва Двери
Председник Савета Двери за образовање и науку 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: