Српски Покрет Двери - Лого

Маринковић Савовић: Катастрофална одлука Министарства просвете која ће довести до затварања малих школа

До почетка нове школске године је остало нешто више од месец дана, а Министарство просвете издало је нову уредбу за школску 2022/2023. годину. По овој уредби настава у подручним одељењима и сеоским школама ће се организовати по комбинованом систему, спајањем више одељења или ће школе бити неподељене, где би сва четири одељења виших разреда била спојена у једно одељење. Ово је још једна у низу катастрофалних одлука које доноси ово министарство, а која ће имати велике последице како за ученике, тако и за просветне раднике.

    Удружења просветних радника, као и просветни синдикати против су овакве одлуке, јер ће она нанети штету целокупном образовном систему. Наиме, ђаци из сеоских подручја ће стицати мање знања од својих вршњака у градовима, чиме ће бити у неравноправном положају при упису у средње школе. Са друге стране, велики број просветних радника ће постати технолошки вишак и уместо да нашој деци преносе знање, завршиће на бироу рада. Очигледно је да се Министарство просвете води само финансијским моментом како би уштедели новац у буџету, неводећи бригу пре свега о квалитету знања и будућности образовања у Србији. Притом, тај новац није ни превелики и он би се могао уштедети на другој страни, ако би се, рецимо, стало на пут криминалу, корупцији и намештеним тендерима, који цветају у свим гранама власти.

Српски покрет Двери захтева од Министарства просвете да што хитније промени ову одлуку како би нова школска година почела редовно, а не да одуговлачи са њеном променом како би, по већ опробаном рецепту, у септембру нашли изговор да су им руке везане.

Гордана Маринковић Савовић

Члан Председништва Двери
Председник Савета Двери за образовање и науку

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: