Српски Покрет Двери - Лого

Маринковић Савовић: Ко ће бити нови министар просвете и колико је то битно?

Да ли се оставка министра просвете може сматрати жртвовањем пиона од стране ове власти и колико ће и да ли ће ишта променити? Оставка министра Бранка Ружића неће значити апсолутно ништа ако не дође до промене у систему образовања и систему друштвених вредности уопште. То је много значајнија тема од персоналне промене на челу министарства. Ако све остане исто и са новим кадровским решењем, то ће значити само удомљавање још једног партијског војника, а школство и ђаци ће и даље због тога трпети последице. 

    Проблем вршњачког насиља се суштински не решава репресивним мерама и казнама, већ пре свега едукацијом деце, већ од првих дана школовања. Дакле, треба лечити узроке проблема, а не последице. Такође, како би се направио здрав систем, неопходно је повећати број психолога, педагога и педагошких асистената, што не би био велики издатак за државу, али би веома значио у раду са ђацима.

На крају, како би наставни кадар могао адекватно да одговори на изазове свог посла, неопходно је смањити број ученика по одељењима, али и смањити административне послове наставника и посебно одељенских старешина и тако дати могућност да се просветни радници баве својим примарним послом, а то је образовање и васпитање деце. И на крају, а од пресудне је важности да се реши статус просветних радника и уведу платни разреди који би умногоме тај статус решили. Подсећамо да просветни радници у Србији, иако се ради о запосленима са високом стручном спремом, раде за плате ниже од републичког просека.

Гордана Маринковић Савовић 

Члан Председништва Двери
Председник Савета Двери за образовање и науку 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: