Маринковић Савовић: Ко ће бити нови министар просвете и колико је то битно?

Да ли се оставка министра просвете може сматрати жртвовањем пиона од стране ове власти и колико ће и да ли ће ишта променити? Оставка министра Бранка Ружића неће значити апсолутно ништа ако не дође до промене у систему образовања и систему друштвених вредности уопште. То је много значајнија тема од персоналне промене на челу министарства. Ако све остане исто и са новим кадровским решењем, то ће значити само удомљавање још једног партијског војника, а школство и ђаци ће и даље због тога трпети последице.

Проблем вршњачког насиља се суштински не решава репресивним мерама и казнама, већ пре свега едукацијом деце, већ од првих дана школовања. Дакле, треба лечити узроке проблема, а не последице. Такође, како би се направио здрав систем, неопходно је повећати број психолога, педагога и педагошких асистената, што не би био велики издатак за државу, али би веома значио у раду са ђацима.

На крају, како би наставни кадар могао адекватно да одговори на изазове свог посла, неопходно је смањити број ученика по одељењима, али и смањити административне послове наставника и посебно одељенских старешина и тако дати могућност да се просветни радници баве својим примарним послом, а то је образовање и васпитање деце. И на крају, а од пресудне је важности да се реши статус просветних радника и уведу платни разреди који би умногоме тај статус решили. Подсећамо да просветни радници у Србији, иако се ради о запосленима са високом стручном спремом, раде за плате ниже од републичког просека.

Гордана Маринковић Савовић

Члан Председништва Двери