Српски Покрет Двери - Лого

Маринковић Савовић: Матерњи језик кључан за очување идентитета једног народа

По одлуци УНЕСКО-а, 21. фебруар проглашен је за Међународни дан матерњег језика. Иако би било логично да грађанима Србије честитамо данашњи дан и радујемо се њему, црна слика о стању матерњег језика, броју часова у школама и писмености у Србији не даје нам право на то. 

Најбитнији разлог за тако нешто јесте чињеница да је од свих држава у Европи, Србија на последњем месту по недељном броју часова матерњег језика у школама, са пет и мање. Поређења ради, у осталим европским државама, ситуација је следећа: Француска – 12 часова, Немачка – 9 часова, Грчка – скоро 9 часова, Шведска – 8 часова, Данска – скоро 7 часова, Бугарска – 6,5 часова… Ово посебно добија на значају ако знамо да је очување матерњег језика један од кључних елемената за очување идентитета једног народа, што се посебно односи и на српско ћирилично писмо, аутентично за српски језик. Неговање српског језика и ћирилице мора да се реши системски и стави у законски оквир, тако што би сви службени обрасци и дописи, били исписани ћириличним писмом. Нема ваљаних разлога због којих бисмо запостављали наше ћирилично писмо и српске речи, а давали предност било ком другом писму и англицизмима или германизмима.

Са друге стране, поражавајућа је и чињеница да је сваке године све мања заинтересованост међу младима да студирају српски језик и књижевност и да је на Београдском универзитету већ неколико година уназад, број уписаних студената далеко мањи од броја места за студирање.

Због свих ових побројаних разлога, Српски покрет Двери подржава дугогодишњу иницијативу Српског књижевног друштва да се повећа број часова матерњег језика у школама, али и захтеве професора српског језика са Филолошког факултета, као и САНУ-а, којима се тражи да се српски језик уведе као обавезан предмет на свим факултетима у Србији. 

Разлог томе јесте чињеница да без обзира на завршене факултете, академски грађани често греше када је у питању правопис српског језика.

Брига о матерњем језику и његово очување, одговорност је целокупног друштва, као и сваког појединца. Тако нећемо заборавити ко смо, нити куда треба да идемо.

Гордана Маринковић Савовић 

Члан Председништва Двери
Председник Савета Двери за образовање и науку 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: