Српски Покрет Двери - Лого
Search

Маринковић Савовић: Од свих држава у региону, просветни радници у Србији имају најлошији материјални статус

Ближи се 1. септембар, а тиме и почетак нове школске године. Из године у годину, просветни систем у Србији је у све већем расулу – да ли из незнања или због системског урушувања образовања од стране власти, у овом тренутку је мање битно. 

     Чињенице су поражавајуће, од тога да нема бесплатних уџбеника за све ђаке у Србији, већ у само неколико локалних самоуправа које су донеле одлуку о њима, преко тога да за наставничке смерове на факултетима број пријављених није ни близу оном који се тражи (српски језик, физика, математика…) до тога да су просветни радници у Србији најмање плаћени од свих у региону, а да не говоримо о остатку Европе.

Просечна плата у просвети у Србији је 660 евра, у Црној Гори 811 евра, а у Хрватској 1178 евра. При томе, за време школског распуста плате у српској просвети су умањене до 10%, док је, за тај период, примера ради у Хрватској чак исплаћен регрес у износу од 300 евра, а у Северној Македонији 150 евра. Податак који можда најбоље говори о односу актуелне власти према просветним радницима у Србији је тај да они, једини у региону, имају мање зараде од републичког просека и то за чак 92 евра.

Овакав однос власти према просветним радницима довео је до тога да већ сада постоји мањак наставника и професора за поједине предмете (математика, немачки језик…), а ако се са овим трендом настави, уз мањак интересовања за наставничке предмете на факултетима, ускоро нашој деци неће имати ко да предаје у школама.

Српски покрет Двери годинама уназад захтева да се материјални и друштвени статус просветних радника у Србији поправи, али и да уџбеници буду бесплатни за све ђаке у Србији, као и да се родитељима исплати по 20.000 динара за сваког ђака до почетка школске године. Нажалост, актуелна власт по свим овим питањима ћути, што јасно показује да је образовање и васпитање будућих генерација уопште не интересује.

Гордана Маринковић Савовић 

Члан Председништва Двери
Председник Савета Двери за образовање и науку 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: