Српски Покрет Двери - Лого

Маринковић Савовић: Од свих држава у региону, просветни радници у Србији имају најлошији материјални статус

Ближи се 1. септембар, а тиме и почетак нове школске године. Из године у годину, просветни систем у Србији је у све већем расулу – да ли из незнања или због системског урушувања образовања од стране власти, у овом тренутку је мање битно. 

     Чињенице су поражавајуће, од тога да нема бесплатних уџбеника за све ђаке у Србији, већ у само неколико локалних самоуправа које су донеле одлуку о њима, преко тога да за наставничке смерове на факултетима број пријављених није ни близу оном који се тражи (српски језик, физика, математика…) до тога да су просветни радници у Србији најмање плаћени од свих у региону, а да не говоримо о остатку Европе.

Просечна плата у просвети у Србији је 660 евра, у Црној Гори 811 евра, а у Хрватској 1178 евра. При томе, за време школског распуста плате у српској просвети су умањене до 10%, док је, за тај период, примера ради у Хрватској чак исплаћен регрес у износу од 300 евра, а у Северној Македонији 150 евра. Податак који можда најбоље говори о односу актуелне власти према просветним радницима у Србији је тај да они, једини у региону, имају мање зараде од републичког просека и то за чак 92 евра.

Овакав однос власти према просветним радницима довео је до тога да већ сада постоји мањак наставника и професора за поједине предмете (математика, немачки језик…), а ако се са овим трендом настави, уз мањак интересовања за наставничке предмете на факултетима, ускоро нашој деци неће имати ко да предаје у школама.

Српски покрет Двери годинама уназад захтева да се материјални и друштвени статус просветних радника у Србији поправи, али и да уџбеници буду бесплатни за све ђаке у Србији, као и да се родитељима исплати по 20.000 динара за сваког ђака до почетка школске године. Нажалост, актуелна власт по свим овим питањима ћути, што јасно показује да је образовање и васпитање будућих генерација уопште не интересује.

Гордана Маринковић Савовић 

Члан Председништва Двери
Председник Савета Двери за образовање и науку 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: