Маринковић Савовић: Пета национална ТВ фреквенција – наставак медијског једноумља?

Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) расписало је конкурс за доделу пете националне ТВ фреквенције. Претходне четири су добиле исте телевизије које су је већ поседовале у претходном периоду, дакле оне блиске актуелној власти.

Посебно је катастрофално што је националну фреквенцију поново добила ТВ Пинк, медијски сервис Српске напредне странке и телевизијска кућа која пропагира ријалити програме са најексплицитнијим сценама насиља и која на разне начине етикетира све политичке противнике актуелне власти. С тога се поставља питање да ли ћемо доделом пете националне фреквенције добити само мултиплицирани ТВ Пинк и да ли уопште има смисла додељивати ову фреквенцију?

Оно што сигурно плаши актуелну власт јесте бојазан од доделе националне фреквенције некој од телевизија преко које ће грађани и у најудаљенијим деловима Србије моћи да чују за афере попут „Јовањице“, „Крушика“, „Савамале“, „Хеликоптера“, за уништавање ЕПС-а и РГЗ-а од стране власти и да би тиме Александар Вучић и његова власт, били итекако уздрмани.

Са друге стране, поставља се реално питање да ли објективни медији у Србији уопште постоје или су само опозити једни другима, односно само пропагандне машинерије у нечијим рукама? Јасно је да се објективно новинарство не може постићи преко ноћи и да га код нас нема деценијама уназад, ако га је икада и било. Али би свакако додела пете националне фреквенције некоме ко не говори само хвалоспеве о актуелној власти, било почетак разбијања једноумља и једнопартијских гласила, под условом да не води у неко друго једноумље. Био би то пут оздрављења овог друштва из привида разних слобода које мислимо да имамо.

Гордана Маринковић Савовић

Члан Председништва Двери