Српски Покрет Двери - Лого
Search

Маринковић Савовић: Побољшати услове рада личним пратиоцима деце

Лични пратиоци деце којима је потребна додатна подршка у области образовања, социјалне и здравствене заштите, као једно од најодговорнијих занимања, морају имати много боље услове за рад, јер обављају посао који деци и њиховим родитељима умногоме олакшава живот.

     Улога личног пратиоца ове деце подразумева подршку у комуникацији, друштвеној активности, раду на самосталности, али има велику улогу и у образовању и свакодневном животу.

Док са једне стране, власт у Србији разбацује новац, од поделе 100 евра свим грађанима до изградње Националног стадиона, са друге стране, један тако сложен посао као што је лични пратилац остаје на маргини друштва. Они раде за плату од око 40.000 динара, немају решен радни статус, јер у данима када не раде (викенд, празници, распусти…) немају плаћено здравствено осигурање и самим тим међу њима влада несигурност за посао. Посебан проблем представља и то што је много више деце којима је потребна додатна подршка него личних пратилаца, што родитељима, али и самој деци, представља огроман проблем.

Српски покрет Двери апелује да се реши статус личних пратилаца, да они имају бар просечну плату у Србији, као и то да свако дете коме је потребна додатна подршка у било којој области, добије свог личног пратиоца како би им се олакшало образовање, али и свакодневни живот.

Гордана Маринковић Савовић

Члан Председништва Двери
Председник Савета Двери за образовање и науку

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: