Српски Покрет Двери - Лого
Search

Маринковић Савовић: Подржавамо најављени штрајк просветних радника

Српски покрет Двери подржава за 1. септембар најављени штрајк Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС). Захтеви просветних радника су итекако реални и све осим њихових испуњења од стране Министарства просвете било би бесмислено и неодговорно.

    Просветни радници су, као неко ко децу треба да изведе на прави пут и пренесе им знање и васпитање за будућност, последњих година понижени и статусно и финансијски. Прво, јер су, осим њиховог матичног посла, затрпани бројним административним пословима, са све више обавеза и све мање права. А друго, све то раде за просечно 50.000 динара, иако су сви факултетски образовани. Из тога разлога сматрамо да су њихови захтеви минимум које Министарство просвете мора да испуни, а то је: 1. Повећање зараде од 20% и исплата остатка дуговања од 50.000 динара; 2. Промене закона, правилника и упутстава из области образовања, уз социјални дијалог; 3. Смањење броја ученика на највише 24 у одељењу.

Све испод исупења свих ових захтева значиће даље унижавање просветних радника, од кога корист нема нико, а штету имају сви – од просветних радника, преко ученика и родитеља, посебно малих основних школа које ће бити затворене комбинацијом одељења виших разреда, до државе која ће имати уништени образовни систем.

Гордана Маринковић Савовић

Члан Председништва Двери
Председник Савета Двери за образовање и науку

*Извор фотографије 2: Н1

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: