Српски Покрет Двери - Лого
Search

Маринковић Савовић: Повећање новчаног износа студентских стипендија и кредита је само још једна „шарена лажа“ ове власти

Од ове године, новом одлуком Министарства просвете, студентске стипендије и кредити биће увећани са 8.400 на 13.000 динара. У први мах се чини да је ово одлична вест за будуће академске грађане Србије, међутим да ли је баш тако. Наиме, новчани износ стипендија и кредита јесте увећан, али је зато смањен број студената који имају право на исте и то за 60%, односно уместо 6971 студент што је био случај прошле године, ове године ће то право остварити само 2700 студената.

Оваквим потезом актуелне власти не да се ништа није добило, већ је послата порука многим младим људима који желе да студирају, да ће им држава све мање помагати. Ако се са оваквом праксом настави, уз повећање школарина сваке године, а сада и огромног повећања закупа станова, очигледно је да знање више неће бити најважнији параметар за студирање. Сада ће много важније питање постати да ли родитељи имају или немају да издвоје одређену, немалу суму новца, за студије које њихова деца треба да похађају. Отуда и не чуди чињеница што се све већи број младих одлучује за студирање у иностранству, након чега тамо остају и никада се не врате у Србију.

Српски покрет Двери је, у оквиру своје кампање „СИГУРНОСТ ЗА СВЕ“, изнео предлог како помоћи студентима, а то је изградња по једног студентског дома у четири универзитетска града – Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу, чиме би се младим људима олакшало студирање, а њиховим родитељима остало више новца у кућном буџету. Јер ако власт може да издвоји преко милијарду евра за изградњу Националног стадиона и преносе утакмица Премијер лиге, у буџету мора имати новца и за улагање у будућност ове земље, а то су свакако будући лекари, инжењери, професори, научници и сви други са будућим академским звањима.

Гордана Маринковић Савовић 

Члан Председништва Двери
Председник Савета Двери за образовање и науку

*Извор фотографије 2: pixabay 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: