Српски Покрет Двери - Лого

Маринковић Савовић: Просветар – непожељно занимање

Вишегодишњим уништавањем просвете од стране оних чији би посао требало да буде њено унапређење, а то је Министарство просвете, дошло се до поражавајућих чињеница које се виде у незаинтересованости свршених средњошколаца за наставничке смерове на факултетима. 

      Наиме, на две групе на Филолошком факултету у Београду, на којима треба да се образују будући професори српског језика и књижевности који би требало да предају овај предмет у школама, ове године се пријавило на једну групу само 35, а на другу 34 будућа студента на укупно одобрених 190 места! На ово треба треба додати још један поражавајући податак – укупан број одобрених места на Филолошком факултету ове године је 1393, а укупан број пријављених студената је само 979.

Слично је и на осталим наставничким смеровима по другим факултетима. Тако се за будућег наставника физике на Универзитету у Београду пријавио само 1 студент на одобрених 25 места, за наставнике хемије само њих 7 на такође одобрених 25 места, а за наставнике математике се пријавило 135 будућих студената на одобрених 250 места.

Колика је незаинтересованост за рад у просвети, ови подаци најбоље говоре. Међутим, мало ко ово увиђа као проблем и очигледно, нико се њиме не бави. Управо зато треба јасно истаћи да је то проблем вишегодишњег систематског урушавања позива наставника и професора на сваки могући начин – од плата које су ниже од републичког просека, преко умањених права а увећаних обавеза којима се систематски урушавао углед просветних радника, до нагомиланих административних послова за наставнике и професоре на уштрб њиховог основног посла, а то је васпитање и образовање деце.

Стога, поставља се логично питање – Ко ће нам у будућности учити децу? Овај проблем и његово решавање још ниједна просветна стратегија није сагледала.

Гордана Маринковић Савовић 

Члан Председништва Двери
Председник Савета Двери за образовање и науку

*Извор фотографија у галерији: Принтскрин/Званична Интернет страница Универзитета у Београду  

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: