Српски Покрет Двери - Лого

Маринковић Савовић: Просветни радници у никад лошијем положају

Данас је 8. новембар, Дан просветних радника. Просветни радници у Србији овај дан дочекују у никад лошијем положају у сваком смислу, и статусно и материјално.

Просветна политика у Србији већ деценијама уназад, а посебно у последњих 10 година, деградира статус просветних радника. Она учитеље, наставнике и професоре, који не само да треба да пренесу знање деци, већ и да их васпитају, претвара у административне раднике који се све већим делом свог радног времена баве писањем разних планова, а мањим делом оним што им је примарна делатност – васпитањем и образовање деце. Други сегмент лошег положаја просветних радника тиче се њиховог материјалног статуса. Подсећам да је у Србији, према званичним подацима, просечна плата 75.282 динара, а да је плата наставника са VII степеном стручне спреме и пуним радним ангажовањем 66.393 динара, што значи да они који треба да воде рачуна о образовању и васпитању деце, имају скоро 9.000 мању плату од републичког просека. Дакле, да би се зауставило пропадање просвете, потребна је потпуно другачија просветна политика, у којој ће на првом месту бити образовни рад са ученицима, као и враћање угледа просветним радницима.

И поред свих нагомиланих проблема, честитам Дан просветних радника свим својим колегама у нади да ће у будућности ову земљу водити људи којима је стало до Србије и образовања, и који ће моћи да обезбеде сигурност за све њене грађане, па тако и за просветне раднике.

Гордана Маринковић Савовић

Члан Председништва Двери
Председник Савета Двери за образовање и науку

*Извор фотографије 2: Pixabay

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: