Српски Покрет Двери - Лого
Search

Маринковић Савовић: Просветни радници у никад лошијем положају

Данас је 8. новембар, Дан просветних радника. Просветни радници у Србији овај дан дочекују у никад лошијем положају у сваком смислу, и статусно и материјално.

Просветна политика у Србији већ деценијама уназад, а посебно у последњих 10 година, деградира статус просветних радника. Она учитеље, наставнике и професоре, који не само да треба да пренесу знање деци, већ и да их васпитају, претвара у административне раднике који се све већим делом свог радног времена баве писањем разних планова, а мањим делом оним што им је примарна делатност – васпитањем и образовање деце. Други сегмент лошег положаја просветних радника тиче се њиховог материјалног статуса. Подсећам да је у Србији, према званичним подацима, просечна плата 75.282 динара, а да је плата наставника са VII степеном стручне спреме и пуним радним ангажовањем 66.393 динара, што значи да они који треба да воде рачуна о образовању и васпитању деце, имају скоро 9.000 мању плату од републичког просека. Дакле, да би се зауставило пропадање просвете, потребна је потпуно другачија просветна политика, у којој ће на првом месту бити образовни рад са ученицима, као и враћање угледа просветним радницима.

И поред свих нагомиланих проблема, честитам Дан просветних радника свим својим колегама у нади да ће у будућности ову земљу водити људи којима је стало до Србије и образовања, и који ће моћи да обезбеде сигурност за све њене грађане, па тако и за просветне раднике.

Гордана Маринковић Савовић

Члан Председништва Двери
Председник Савета Двери за образовање и науку

*Извор фотографије 2: Pixabay

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: