Маринковић Савовић: Властима је лакше укинути школску годину него ријалитије са насилним садржајима

Као гром из ведра неба одјекнула је вест о одлуци Владе Србије да прекине школску годину за све основне и средње школе у Србији. И док за ријалитије и медије који промовишу насиље, попут Задруге на ТВ Пинку или Информера, нема прекида, актуелна власт се одлучила да своју „снагу“ демонстрира над наставницима и ученицима.

Најтрагичније у свему томе је да је Влада Србије ову одлуку донела без икаквих консултација са наставницима, педагозима и школским психолозима, а оно што целу ситуацију чини још бесмисленијом је да су и наставници и ђаци за ову одлуку сазнали из медија. Међутим, ни ту бесмислу није крај, јер смо синоћ, директно од председника Републике, сазанали да је Влада само формално донела ову одлуку, а да је заправо њен творац Александар Вучић лично, што само још једном потврђује одсуство постојања институција у Србији. Овакво понашање власти говори у прилог чињеници коју смо више пута наглашавали, да је за СНС и СПС образовање и васпитање деце на последњем месту. Да је тако говори још једна одлука председника Владе Ане Брнабић – да за в.д. министра просвете постави Ђорђа Милићевића, који са просветом нема никакве везе. Али како се власт према министарствима опходи као према феудима и како у коалиционом договору то место „припада“ СПС-у, дошло се до „соломонског“ решења у виду човека који је од свих социјалиста најоданији Александру Вучићу.

Имајући све ово у виду, грађани Србије морају да знају да је актуелној власти лакше било да прекине школску годину, него да укине ријалити „Задругу“ и друге промотере насилног понашања.

Да ли ће нас овај бег од проблема и неспособност власти да се ухвати укоштац са насиљем у школама, сачекати на почетку нове школске године и вратити нам се као бумеранг? Када и како ће се надокнадити необрађено градиво и да ли то уопште некога из министарства брине? Да ли ће и колико реално бити закључене оцене, ако нису рађени завршни тестови? Ово су само нека од бројних сличних питања која остају без одговора.

И на крају, да ли ће неко сносити одговорност за овакве поступке и одлуке, јер овим су СНС и СПС јасно показали да их будућност деце у Србији не интересује.

Гордана Маринковић Савовић

Члан Председништва Двери