Српски Покрет Двери - Лого
Search

Маринковић Савовић: Вратити друштвени статус просветним радницима

Српски покрет Двери подржава данашњи штрајк просветних радника широм Србије, са којег ће основни захтев бити отпочињање преговора о статусу службеног лица за све запослене у образовању.

То ће бити тек први корак ка ономе што мора бити крајњи циљ, а то је враћање друштвеног статуса просветним радницима какав заслужују. Не заборавимо да су просветни радници ти који не само да уче нашу децу, већ имају велику улогу и у њиховом васпитавању. Нажалост, у протекле две деценије статус просветних радника се, од стране државе, све више урушавао и деца су добијала све више, а учитељи, наставници и професори све мање права и све више обавеза. Резултат тога је повећано како вршњачко насиље, тако и понижавање и насиље ученика над просветним радницима. Зато данас имамо ситуацију да се све мање младих одлучује да упише наставничке факултете, јер поред наведеног, подсећамо да је плата просветних радника за 9.000 динара мања од републичког просека. Из тог разлога, захтевамо да држава под хитно промени такву политику и да оним људима који се баве образовањем и васпитањем наше деце што пре врати друштвени статус какав заслужују, а јако добро знамо да су од давнина просветни радници били један од најугледнијих делова нашег друштва.

Због свега тога, јасно је да је неопходно са отпочињањем тих промена што пре како би и просветни радници и ђаци имали сигурну будућност. Данашњи штрајк је само један од начина да скренемо пажњу јавности на све ове проблеме и позовемо родитеље и бивше ученике да нас подрже и придруже нам се сутра на трговима широм Србије. Овим штрајком желимо и ресорном Министарству да укажемо да се са овим проблемима коначно суочи и почне да их решава.

Гордана Маринковић Савовић

Члан Председништва Двери
Председник Савета Двери за образовање и науку

*Извор фотографије 2: Фонет

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: