Маринковић Савовић: Вучићев контрамитинг 26. маја је очигледан пример поделе народа коју прави власт

Председник Републике Александар Вучић је најавио „највећи скуп у историји Србије“ за 26. мај. У томе можда не би било ништа спорно да тај скуп не дефинишу две ствари. Прва је да ће он представљати контрамитинг, односно својеврсни одговор на скупове грађана који су се одржали 8. и 12. маја, а друго је да ће он бити одржан на добро познати начин – уценама, разним претњама и плаћањем дневница.

Оно што је чињеница јесте да Вучићевог контрамитинга не би било да није било скупова грађана који су изразили протест против све учесталијег насиља у друштву, а које је кулминирало са два масовна убиства где је убијено 18-ро деце и људи, а 20 је рањено. И уместо да представници власти сагледају све аспекте због којих долази до све већег насиља, они као одговор нуде још веће поделе. У томе им свесрдно помажу њихови медијски месни одбори попут Пинка, Информера, Алоа, Српског Телеграфа… Србији после трагедија које су нас задесиле не треба више подела, већ јединство свих релевантних чинилаца у друштву како би се направио нови систем вредности без промоције насиља. Недопустиво је злоупотребљавати ужасне трагедије како би се зарадио неки политички поен, јер је то питање изнад сваке политике.

Ако већ власт нема слуха да откаже контрамитинг, позивамо грађане да се одупру и не дозволе да буду уцењени. Треба да знају да не морају да иду, јер власт може да отпусти једног, десет или двадесет људи, али не може да отпусти 100.000. И врло је важно да грађани схвате да су они сами пре свега људи, а не квоте, како их актуелна власт доживљава.

Гордана Маринковић Савовић

Члан Председништва Двери