Српски Покрет Двери - Лого
Search

Миленковић Керковић: Да ли је Дирекција за јавни превоз „појела“ бесплатне уџбенике за нишке ђаке?

Сутра, у петак 1. септембра ђаци се враћају у школе, а нишка власт није учинила ништа да помогне родитељима у огромним трошковима за опремање деце за полазак у школу, па ни да им обезбеди бесплатне уџбенике које већ имају деца у Београду, али и другим градовима у Србији, па чак и у сиромашној Сурдулици. 

     Као посланик са југа Србије, у име посланичке групе Срспки покрет Двери-Патриотски блок, покренула сам бројне скупштинске али и иницијативе пред локалном самоуправом да нишка деца добију бесплатне уџбенике, али и да им се обезбеди бесплатна ужина, превоз, вртићи, као и да се родитељима пре 1. септембра исплати из буџета града по 20.000 динара помоћи пред полазак у школу за сваког нишког ђака.

Прва од њих је предлог Закона о изменама Закона о уџбеницима који сам поднела пре годину дана, августа 2022. године, којим смо тражили бесплатне уџбенике за све ђаке у Србији, али и да држава преузме израду и штампање уџбеника, уместо приватних страних издавача. Овај је предлог на дневни ред стављен тек 21. априла 2023. године, али је скупштинска СНС већина овај предлог одбила. Поред тога предали смо и Препоруке републичкој и покрајинској Влади да ребалансом буџета издвоје средства од 20.000 динара као помоћ за почетак школске године за родитеље сваког ђака у Србији, као и за бесплатне уџбенике, превоз, ужине и вртиће који смо предали свим локалним самоуправама, између осталог и нишкој локалној власти 12. јула ове године, јер деца Ниша не могу бити деца другог реда у односу на децу Београда и оних градова у Србији који су ове повластице обезбедили. Од тада ни од градске власти, ни од градоначелнице Сотировски нисам добила ни једну повратну информацију о овој иницијативи.

Док су деца Ниша дискриминисана, а родитељи морају да одвајају пола просечне плате да би дете сутра кренуло у школу, ЈП Дирекција за јавни превоз због изгубљеног спора и раскинутог уговора по претходном јавном тендеру, губи спор пред Привредним судом са превозником „Чурдић“ д.о.о. Београд, са којим је Дирекција, према пресуди, неосновано раскинула уговор и због тога треба да плати 90,6 милиона динара, што са каматама износи близу милион евра. То неће бити плаћено новцем одговорних у Дирекцији, већ парама свих Нишлија. Пресуда је постала правоснажна, најављен је и извршни поступак, одрђен познати нишки извршитељ који ће на основу вредности потраживања имати и огроман хонорар. И ово није све, јер према информацијама које имам, ускоро стиже још неколико судских одлука и то за више милиона евра. Да ли је ово јавно предузеће, чије је руководство и до сада било умешано у бројне афере са и без судског епилога, мезимче нишке власти, уместо да то буду нишка деца? Очито да јесте, јер ће уместо бесплатних уџбеника нишка власт парама Нишлија платити и овај милион евра због грешака или зле намере одговорних лица. Такође, ЈП Дирекција за јавни превоз је у 2020. години тражило и добило од свог оснивача, града Ниша, тзв. докапитализацију од 33 милиона динара за наводне инвестиције – унапређење система за праћење возила и електронске продаје карата, која је вредела 4.917.000 динара. Међутим, Програмом пословања за 2020. годину није била планирана никаква инвестиција, али је уместо тога Дирекција купила два путничка аутомобила. Поднела сам јутрос Дирекцији за јавни превоз захтев за информације од јавног значаја у којима тражим копију пресуде и одговоре на бројна питања о томе ко ће и колико платити ове грешке одговорних у Дирекцији.

Док одговор стигне, јасно је да корупција односи милионе и да њу плаћају сви грађани. Овакво пословање ЈП Дирекције за јавни превоз града Ниша, које троши милионе динара и евра и при томе, намешта тендере, неосновано раскида уговоре са превозницима и због тога губи спорове – кошта грађане Ниша колико би их коштали бесплатни уџбеници, али и помоћ од 20.000 динара за ђака у свакој породици. Због тога су деца Ниша, деца другог реда у Србији.

проф. др Тамара Миленковић Керковић 

Народни посланик
Потпредседник Двери 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: