Српски Покрет Двери - Лого
Search

Миленковић Керковић:  Да ли се иза новог аранжмана са ММФ-ом крије приватизација ЕПС-а?

Влада Србије је са представницима ММФ-а у Београду договорила 24-месечни стенд-бај аранжман за износ од 2,4 милијарде евра. Ово ће бити највеће задужење Србије у последњих десет година. Посебну опасност задужења код ММФ-а, као дела Групе Светске банке, не представљају његови стриктни услови и строге мере штедње које ММФ увек намеће као услов кредита, већ и инсистирање на брзој и свеобухватној приватизацији великих јавних предузећа.

Земља која се задужује код ММФ-а увек губи економску, привредну и финансијску сувереност и касније остаје без дела јавне својине. Пример Грчке, која је због огромних дуговања и наметнутих мера штедње била принуђена да приватизује своје највеће луке (Пиреј и Солун), готово све аеродроме и авио компаније, електроенергетско предузеће, путеве, железницу и многа друга државна предузећа, о томе јасно говори.

Није тешко погодити да ће предмет притиска ММФ-а након узимања кредита од 2,4 милијарде бити приватизација „Електропривреде Србије“, до чије је системске хаварије управо довела неспособност СНС менаџмента, а која је ово предузеће од екстра-профитера и извозника струје, претворила у екстра-губитника. Управо због огромних дуговања и енергетске кризе због увоза енергије, ребаланс буџета предвиђа да ће и дуговања ЕПС-а и Србијагаса држава преузети на себе. Ставка у Предлогу ребаланса која гласи „Издаци за набавку финансијске имовине” повећана је за 1000% у односу на претходни буџет и износи 153 милијарде динара или 1,3 милијарде евра. Толико ће нас коштати неспособност СНС да управља енергетским системом.

Биће још горе уколико немогућност да се ова огромна дуговања врате, доведе до притисака ММФ-а да се до оконачања овог новог аранжмана са њима приватизују ЕПС, ТЕЛЕКОМ и друга стратешка јавна предузећа.

проф. др Тамара Миленковић Керковић

Народни посланик
Потпредседник Двери

*Извор фотографије 2: N1

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: