Српски Покрет Двери - Лого
Search

Mиленковић Керковић: Десет питања за Драгану Сотировски

На последњој дводневној седници Народне скупштине Републике Србије, бранећи пред министром грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Гораном Весићем 30 амандмана Посланичке групе Двери-Патриотски блок на скандалозна решења Предлога закона о изменама и допунама закона о планирању и изградњи, који је експресно већ проглашен Указом председника Републике, изнела сам бројне чињенице о нишким примерима прилагођавања урбанистичких планова интересима приватних инвеститора, конкретно фирме „Тесла парк“, основане капиталом компаније Карић са Кипра, о коруптивном ризику претварања јавних површина изменом ГУП-а у грађевинско земљиште, и о гажењу јавног интереса грађана Ниша, који су од Ниша створили град изгубљеног идентитета.

       Последњи од скандала нишке власти и градоначелнице Сотировски је да је упркос томе што је нишко ВЈТ оформило предмет за испитивање могућег коруптивног ризика у овом случају, урбанистички план ПГР Палилула – друга фаза, који треба фирми „Тесла парк“ да омогући да зида стамбено насеље на зеленој површини отетој од Нишлија, је по хитном поступку јуна месеца стављен на Дневни ред Скупштине града, а нишки одборници су План усвојили усвојили а да га нису ни видели, јер се План на градском сајту појавио тек дан касније.

Обзиром да министар Весић на скупштинској седници није желео да одговори ни на једно од мојих бројних питања и тврдњи која су се односила на злоупотребе нишке власти у случају „Тесла парк“, сва ова питања постављам сада јавно и градоначелници Драгани Сотировски, а након тврдњи да су јој моји говори „нарушили углед и достојанство“.

  1. Да ли је фирма „Тесла парк“ основана 2021. године у години измене Генералног урбанистичког плана Града (ГУП) Ниша којим је 3,5 хектара земљишта јавне намене, предвиђеног свим претходним плановима за намену спорт, рекреација, парковско зеленило, претворено у земљиште мешовите намене и тако омогућено да зелена површина постане грађевинско земљиште, на којој ће Карићева компанија изградити стамбено насеље, без плаћања накнаде за конверзију у право приватне својине?
  2. Да ли је Одлука о неприступању изради Елабората о утицају на животну средину измене ПГР за Палилулу, донета још новембра 2020. године, годину и више дана пре него што је ГУП промењен, а три године пре измене ПГР-а?
  3. Да ли је градоначелница 2021. године тврдила да нису тачне тврдње да се измене плана врше за компанију „Тесла парк“, да „тајанствени инвеститор“ није компанија Карић и да ће поднети тужбе против оних који то тврде?
  4. Да ли сам у име градске организације Двери Ниш, као и бројни други подносиоци примедаба, на свим јавним расправама током 2021. године о измени ГУП тражила да се он поништи због незаконитости процедуре и повреде јавног интереса?
  5. Да ли је током aприла и маја 2022. године, због одбијања да изда локацијске услове и грађевинску дозволу за изградњу зграде у насељу Јагодин мала, пре истраживања Завода за заштиту споменика културе, на простору испод кога се претпостављало да се налази ранохришћанска некропола, арх. Мирољуб Станковић, начелник Управе за грађевинарство, смењен јер није пристао на притиске, а да је грађевинску дозволу издала на притисак градоначелнице Сотировски, нови начелник Марина Малбаша? Како градоначелница објашњава да је кућа над гробницом срушена, да је комуналије инвеститор платио, због чега ће град Ниш морати да плати огромну одштету?
  6. Како је могуће да је план нижег хијерархијског реда, План детаљне регулације (ПДР) за подручје између Мокрањчеве, Зетске и СРЦ „Чаир“, израђен ГОДИНУ ДАНА ПРЕ израде плана вишег реда – Плана генералне регулације (ПГР) и како то да га је финансирало предузеће „Тесла парк“, и у чијем је то интересу рађено?
  7. Да ли зна да је Јавна расправа Комисије за планове 22. фебруара 2023. године за ПГР Палилула – друга фаза, одржана незаконито и без кворума?
  8. Да ли је након те седнице Комисије за планове објављено да је градски урбаниста Тања Обрадовић поднела оставку?
  9. Због чега је хитно након одржане Јавне седнице поновљеног Јавног увида у ПГР Палилула 12.06.2023. године, на којој сам поново поднела примедбе и изразила сумње у корупцију, одржана седница Градског већа 19.6.2023. године, која је у првом делу била затворена за медије?
  10. Због чега сте допунску тачку Дневног реда – ПГР Палилула за седницу Скупштине града унели тек дан пред седницу и то након краја радног времена? Због чега сте од одборника сакрили мој заведени Захтев и 17 примедаба на ПГР, као и обавештење да је по том предмету ВЈТ формирало предмет? Због чега сте стављањем ПГР Палилула на Дневни ред седнице, а без Мишљења Скупштине општине, свесно и умишљајно прекршили и Статут града Ниша?

Чему оволика журба и злоупотребе? Да је све ово било потребно да би компанија „Тесла парк“ могла да зида што пре, на зеленој површини коју сте овим „марифетлуцима“ отели од грађана? Да ли сте разумели да ће бетонско насеље, а за које „Тесла парк“ већ продаје станове, од брда направити „бетонски водопад“, док ће Зетска улица, која већ сада након сваке кише постаје река, након изградње насеља „Бетовен парк“ и бетонирања 3,5 хектара шуме бити претворена у језеро усред Ниша, крај Градске болнице? У чијем интересу градоначелница Сотировски ради, грађана или инвеститора? Да ли је сва ова ујдурма урађена да „Тесла парк“ и Карић не би платили накнаду за конверзију права коришћења у право својине на земљишту добијеном у приватизацији Старе циглане?

У Уговору о продаји друштвеног капитала предузећа „Ћеле кула“, које је 2007. године купљено за ¼ цене, нема ни помена о земљишту. Тај Уговор је на седници Скупштине министар Весић добио од мене, али осим Кардељеве књиге коју ми је поклонио, на ова питања није одговорио.

Очито је да је урбанистичким злоупотребама нишке локалне власти и градоначелнице Сотировски био посрамљен и предлагач катастрофалног Закона о изменама и допунама закона о планирању и изградњи, министар Горан Весић.

проф. др Тамара Миленковић Керковић 

Народни посланик
Потпредседник Двери 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: