Српски Покрет Двери - Лого
Search

Миленковић Керковић: Држава да заштити помоћне раднике

Подршка суботњем протесту финансијски најугроженијем делу радника

Помоћни радници у јавним службама су због промене правног мишљења Врховног касационог суда, након изгубљених судских поступака, остали и без накнада за топли оброк и без регреса који им нису исплаћивани годинама, а обавезни су да након изгубљених судских спорова плате трошкови и до 100 хиљада динара, што је за ове најсиромашније раднике прави економски колапс.

Српски покрет Двери подржава протест – блокаду трга Славија који је заказан у суботу 12. новембра у 12 сати, а на који су позвали ови двоструко оштећени радници.

Техничко и помоћно особље које ради у вртићима, школама и другим јавним службама је од 2014. године, када су коефицијенти измењени, примало минималне зараде, а због непрецизних законских норми послодавци им топли оброк и регрес нису исплаћивали, већ су га урачунавали у коефицијент. Иако је по мишљењу Врховног касационог суда из 2020. године ова пракса била незаконита, након што је више од 5000 запослених покушало да у судском поступку оствари своја права, суд мења свој став, тако да ови људи морају да плате и судске трошкове у висини три своје плате. То ће помоћне раднике који годинама живе од минималних зарада терати у још већу економску катастрофу. Врховни касациони суд је исто учинио и у прошлогодишњим споровима поводом незаконитих банкарских накнада.

Захтевамо од власти да испуни захтеве ових двоструко оштећених људи и ослободи их плаћања за њих огромних судских трошкова. Ова економска дискриминација егзистенцијално угрожених људи није први случај у ком држава стаје уз послодавце који злоупотребљавају непрецизне законске норме. Такође, тражимо да се изменама закона одреди висина накнада за исхрану у току рада запосленима, јер се ова правна празнина од стране бројних и приватних, али и јавног послодавца – државе злоупотребљава.

У условима свакодневног раста цена и свих других трошкова држава има обавезу да заштити ове људе, уместо да по ко зна који пут штити економски јачу уговорну страну – послодавце, а недавно и банке.

Двери траже сигурност за све – да држава коначно постане заштитник својих грађана.

проф. др Тамара Миленковић Керковић

Народни посланик
Потпредседник Двери

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: