Српски Покрет Двери - Лого

Миленковић Керковић: Држава да заштити помоћне раднике

Подршка суботњем протесту финансијски најугроженијем делу радника

Помоћни радници у јавним службама су због промене правног мишљења Врховног касационог суда, након изгубљених судских поступака, остали и без накнада за топли оброк и без регреса који им нису исплаћивани годинама, а обавезни су да након изгубљених судских спорова плате трошкови и до 100 хиљада динара, што је за ове најсиромашније раднике прави економски колапс.

Српски покрет Двери подржава протест – блокаду трга Славија који је заказан у суботу 12. новембра у 12 сати, а на који су позвали ови двоструко оштећени радници.

Техничко и помоћно особље које ради у вртићима, школама и другим јавним службама је од 2014. године, када су коефицијенти измењени, примало минималне зараде, а због непрецизних законских норми послодавци им топли оброк и регрес нису исплаћивали, већ су га урачунавали у коефицијент. Иако је по мишљењу Врховног касационог суда из 2020. године ова пракса била незаконита, након што је више од 5000 запослених покушало да у судском поступку оствари своја права, суд мења свој став, тако да ови људи морају да плате и судске трошкове у висини три своје плате. То ће помоћне раднике који годинама живе од минималних зарада терати у још већу економску катастрофу. Врховни касациони суд је исто учинио и у прошлогодишњим споровима поводом незаконитих банкарских накнада.

Захтевамо од власти да испуни захтеве ових двоструко оштећених људи и ослободи их плаћања за њих огромних судских трошкова. Ова економска дискриминација егзистенцијално угрожених људи није први случај у ком држава стаје уз послодавце који злоупотребљавају непрецизне законске норме. Такође, тражимо да се изменама закона одреди висина накнада за исхрану у току рада запосленима, јер се ова правна празнина од стране бројних и приватних, али и јавног послодавца – државе злоупотребљава.

У условима свакодневног раста цена и свих других трошкова држава има обавезу да заштити ове људе, уместо да по ко зна који пут штити економски јачу уговорну страну – послодавце, а недавно и банке.

Двери траже сигурност за све – да држава коначно постане заштитник својих грађана.

проф. др Тамара Миленковић Керковић

Народни посланик
Потпредседник Двери

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: