Српски Покрет Двери - Лого

Миленковић Керковић: Двери су оштро против приватизације опљачканог ЕПС-а уз менторство ММФ-а

Српски покрет Двери већ годинама упозорава на план власти да приватизује ЈП „Електропривреда Србије“ (ЕПС), које се већ годинама припрема кроз менторство Групе Светске банке (IBRD) и њеног дела Међународног монетарног фонда уз сарадњу ове и претходних власти.

   Припрема за наредни корак, приватизацију српског електроенергетског државног предузећа је и до сада ишла по упутствима и кроз наметнуте услове из кредитних аранжмана са ММФ-ом, по познатим корацима идеологије неолиберализма – (де)стабилизуј, либерализуј, приватизуј. Ова је економска агенда у свим земљама којима је наметнута довела до слома националних економија и десуверенизације земље.

И на претходним скупштинским заседањима поводом ребаланса буџета за 2022. годину и поводом усвајања Закона о буџету за 2023. годину, Посланичка група Двери-Патриотски блок упозоравала је Владу и министра Синишу Малог да се опасност од приватизације ЕПС-а крије и у условима најновијег кредитног аранжмана са ММФ-ом о задужењу Србије за нове 2.4 милијарде евра који чека потврду Извршног одбора ММФ крајем децембра. Министар финансија Мали је по ко зна који пут негирао тврдње посланика Двери, иако у закљученом стенд-бај аранжману Србије и ММФ као услов за добијање новог кредита, поред осталог стоји: „У складу са обавезама из овог програма на основу PCI (Policy Coordination Instrument), српске власти треба да усвоје нови закон којим ће ојачати менаџмент ЕПС и окончати конверзију електроенергетског предузећа у државним власништву у акционарско друштво.“

Упропашћавање ЕПС-а катастрофалним СНС менаџментом трајало је годинама и исход је да је капитал ЕПС-а мањи од његових задужења, да је за последњих десет година украдено струје за 13.5 милијарди евра, а да за то ни дугогодишњи в.д. директор Грчић, а ни бивша министарка Михајловић нису одговарали.

Трансформација ЕПС-а из јавног предузећа у корпоративни облик акционарског друштва је следећи корак у фази либерализације на путу у приватизацију овог предузећа.

Иако се говори о „затвореном акционарском друштву“ Српски покрет Двери упозорава да та форма не постоји према позитивним Закону о привредним друштвима.

Уколико Влада у четвртак усвоји предлог руководећих органа ЕПС-а о његовом претварању у акционарско друштво, следећи корак је неки од облика приватизације овог опљачканог предузећа од кога зависи енергетска сувереност Србије и сигурност свих њених грађана.

Свеједно да ли ће тај облик бити докапитализација или улазак стратешког партнера по саветима норвешког консултанта „Rystad Energy“, за грађане и привреду Србије то ће биће погубно.

Двери траже да се објаве подаци из урађеног финансијског извештаја ЕПС о броју формираних предузећа у ЕПС-у, о износу украдених киловата и о укупној имовини и задужењу ЕПС-а. Уместо даљих корака ка приватизацији тражимо коначну деполитизацију ЕПС-а и увођење професионалног менаџмента. У супротном, доносиоци приватних одлука у власти који и даље упропашћавају стратешко електропривредно предузеће треба да знају да ће кривично одговарати у ослобођеној Србији.

проф. др Тамара Миленковић Керковић 

Народни посланик
Потпредседник Двери 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: