Српски Покрет Двери - Лого
Search

Миленковић Керковић: Двери су оштро против приватизације опљачканог ЕПС-а уз менторство ММФ-а

Српски покрет Двери већ годинама упозорава на план власти да приватизује ЈП „Електропривреда Србије“ (ЕПС), које се већ годинама припрема кроз менторство Групе Светске банке (IBRD) и њеног дела Међународног монетарног фонда уз сарадњу ове и претходних власти.

   Припрема за наредни корак, приватизацију српског електроенергетског државног предузећа је и до сада ишла по упутствима и кроз наметнуте услове из кредитних аранжмана са ММФ-ом, по познатим корацима идеологије неолиберализма – (де)стабилизуј, либерализуј, приватизуј. Ова је економска агенда у свим земљама којима је наметнута довела до слома националних економија и десуверенизације земље.

И на претходним скупштинским заседањима поводом ребаланса буџета за 2022. годину и поводом усвајања Закона о буџету за 2023. годину, Посланичка група Двери-Патриотски блок упозоравала је Владу и министра Синишу Малог да се опасност од приватизације ЕПС-а крије и у условима најновијег кредитног аранжмана са ММФ-ом о задужењу Србије за нове 2.4 милијарде евра који чека потврду Извршног одбора ММФ крајем децембра. Министар финансија Мали је по ко зна који пут негирао тврдње посланика Двери, иако у закљученом стенд-бај аранжману Србије и ММФ као услов за добијање новог кредита, поред осталог стоји: „У складу са обавезама из овог програма на основу PCI (Policy Coordination Instrument), српске власти треба да усвоје нови закон којим ће ојачати менаџмент ЕПС и окончати конверзију електроенергетског предузећа у државним власништву у акционарско друштво.“

Упропашћавање ЕПС-а катастрофалним СНС менаџментом трајало је годинама и исход је да је капитал ЕПС-а мањи од његових задужења, да је за последњих десет година украдено струје за 13.5 милијарди евра, а да за то ни дугогодишњи в.д. директор Грчић, а ни бивша министарка Михајловић нису одговарали.

Трансформација ЕПС-а из јавног предузећа у корпоративни облик акционарског друштва је следећи корак у фази либерализације на путу у приватизацију овог предузећа.

Иако се говори о „затвореном акционарском друштву“ Српски покрет Двери упозорава да та форма не постоји према позитивним Закону о привредним друштвима.

Уколико Влада у четвртак усвоји предлог руководећих органа ЕПС-а о његовом претварању у акционарско друштво, следећи корак је неки од облика приватизације овог опљачканог предузећа од кога зависи енергетска сувереност Србије и сигурност свих њених грађана.

Свеједно да ли ће тај облик бити докапитализација или улазак стратешког партнера по саветима норвешког консултанта „Rystad Energy“, за грађане и привреду Србије то ће биће погубно.

Двери траже да се објаве подаци из урађеног финансијског извештаја ЕПС о броју формираних предузећа у ЕПС-у, о износу украдених киловата и о укупној имовини и задужењу ЕПС-а. Уместо даљих корака ка приватизацији тражимо коначну деполитизацију ЕПС-а и увођење професионалног менаџмента. У супротном, доносиоци приватних одлука у власти који и даље упропашћавају стратешко електропривредно предузеће треба да знају да ће кривично одговарати у ослобођеној Србији.

проф. др Тамара Миленковић Керковић 

Народни посланик
Потпредседник Двери 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: