Српски Покрет Двери - Лого

Миленковић Керковић: Двери траже лустрацију и отварање досијеа служби безбедности

Заједно са још тридесет законских и предлога анкетних одбора, резолуција, препорука и декларација, Посланичка група „Двери-Патриотски блок“ упутила је Народној скупштини Републике Србије и Декларацију о лустрацији којом тражи одговорност за кршење људских права и повреде закона у последњих 75 година и забрану вршења јавних функција за починиоце таквих дела.

    Стварајући пре више од две године, кроз свој политички манифест Проглас „Промена система-сигурност за све“, идеју о Трећем путу на српској политичкој сцени, Српски покрет Двери поставио је питање одговорности и садашњег али и бившег режима за ситуацију у коју су доведени српски народ и држава.

Неодговорност носилаца јавних функција створила је српску политичку квази-елиту, неспособну да управља државом, али изузетно вешту у увећању сопственог богатства. Користећи параване легалитета, остајући на власти деценијама или се враћајући на власт као реформисани представници претходних режима, припадницима актуелне и претходних власти заједничко је да за национални, економски, демографски, државни и духовни слом Србије нико од њих није одговарао. Та је неодговорност створила општу друштвену апатију, поделе, разградила институције и кварење друштва довела до патолошких манифестација.

Стога, Декларацијом о лустрацији тражимо одговорност досадашњих носилаца власти који су кршили људска права и чинили повреду закона, уз забрану даљег или будућег вршења јавних функција. Посебно формирана Комисија са посебним овлашћењима утврђивала би одговорност за кршење закона и људских права уз увид у досијеа БИА-е, докумената полиције, правосуђа, универзитета и друге званичне списе. Да би лустрација била могућа неопходно је отварање тајних досијеа, али и преиспитивање академских звања свих носилаца јавних функција. Облици кршења људских права и закона имају разне форме – од вршења кривичних дела приликом вршења јавних функција, лишавање лица права која му припадају, довођење грађана у неравноправан положај, повреде права на приватност, преко одузимања приватне имовине након 1945. године, пљачкашке приватизације после 2000. године, до трговине дипломама и академским звањима. Последица таквих доказаних дела је изрицање привремене забране бављења политиком или рада у државним институцијама и службама. Забрана се може односити на обављање функције народног посланика, председника, министра, градоначелника, тужиоца, судије, директора јавног предузећа, гувернера Народне банке…

Лустрација је потребна јер решава проблеме корумпираног система у коме деценијама делује иста корумпирана структура политичара, новинара, полицајаца, тужилаца и судија. Овај политички систем је зрео за лустрацију и не постоји други начин његовог оздрављења и очишћења.

проф. др Тамара Миленковић Керковић

Народни посланик
Потпредседник Двери

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде:

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Миленковић Керковић: Двери траже лустрацију и отварање досијеа служби безбедности

Снег је зимску службу – ЈКП „Београд пут“ и градску власт „изненадио“ у децембру и због тога је у недељу настао потпуни колапс на београдским улицама. Из тог разлога захтевамо хитну смену Зорана Радојичића и Горана Весића.

Радојичић је само дан пре снега, у суботу, на седници Штаба за ванредне ситуације рекао како је све спремно за чишћење снега. У недељу ујутру снег је градску власт ипак “изненадио“ толико да га нису очистили ни током целог дана, грађани су ишли пешке, а излазак на ауто-пут у раним јутарњим часовима је био скоро непроходан због колоне аутомобила који су проклизавали. Није био очишћен чак ни ауто-пут нити скоро иједна саобраћајница првог реда. Аутобуси су били блокирани, трамваји су стајали у низу у Булевару краља Александра, а Устаничка и многе друге улице изгледале су катаклизмично са поломљеним дрвећем, које су на крају уклањали сами грађани.

Због свега тога, Српски покрет Двери тражи под хитно одговорност и смену градоначелника Зорана Радојичића, заменика градоначелника Горана Весића, директора предузећа „Београд пут“ Ивана Тејића и директора предузећа „Путеви Србије“ Зорана Дробњака као и раскид уговора о одржавању путева на териотрији Београда са фирмом “Страбаг“ д.о.о Нови Београд и њихову одговорност. Захтевамо преиспитивање и раскид уговора са свим приватним фирмама које су до данас биле задужене за одржавање путева на читавој територији Србије, њихову одговорност и утврђивање штете коју су нанели држави и грађанима.

Сви они заједно треба да одговоре на питање зашто је одржавање путева у толикој мери дато у руке приватницима и сви они заједно морају поднети терет одговорности због неодржавања истих, не само зими већ током целе године чиме доводе у опасност све грађане.

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: