Српски Покрет Двери - Лого

Миленковић Керковић: Где је обећаних 900 милиона за обнову нишког породилишта?

Постављам питање директору нишког Клиничког центра и нишког ГАК-а – јесу ли веродостојни снимци које пацијенткиње нишког породилишта постављају на друштвеним мрежама, а на којима се виде црви који гмижу по поду купатила ове клинике?

       Пре више од девет месеци Српски покрет Двери покренуо је кампању „Једна је мајка“ за достојанствен третман трудница и породиља и за обнову свих породилишта у Србији.

Поред уличних акција у више десетина градова Србије у којима смо добили неподељену подршку десетина хиљада грађана, упутили смо Влади, Министарству здравља и Министарству за бригу о породици, као и скупштинама на свим нивоима власти од републичке, преко покрајинске до скупштина градских и општинских самоуправа захтеве, да у својим буџетима преусмере средства за подизање кадровских и материјалних капацитета у српским породилиштима. Тражили смо да у Србији нови живот коначно почне да се рађа у достојним условима. Средствима која смо прикупили на добротворној акцији преко Форума за националну демократију обезбедили смо и нишком породилишту предали 100 комплета постељина са логом „Једна је мајка“, приредили смо илустровани „Водич за маме“, а од Владе тражили да се стотине милиона евра, уместо за мегаломанске пројекте Националног стадиона и изложбеног центра „Експо 2027“ преусмере, најпре, у обнову породилишта на сиромашном југу Србије, која су у најгорем стању. Изнели смо податке по којима 11% мајки након првог искуства у српским породилиштима, због третмана које су имале или због акушерског насиља које су претрпеле доносећи на свет нови живот, више не желе да рађају. Упозорили смо да у Србији сваке године умре 50.000 људи више, у односу на само 60.000 беба колико се сваке године у Србији роди.

Посета министарке проф. Данице Грујичић Нишу у априлу, месец дана после почетка кампање Двери, управо је њено признање да је нишко породилиште у јако лошем стању, након чега су почела да пристижу обећања министра финансија и директора нишког Клиничког центра да ће за његову реконструкцију новим буџетом бити издвојено 900 милиона динара, а да ће радови почети ове године. Законом о буџету за 2024. годину у разделу Министарства здравља нема апропријације за нишко породилиште.

Министар финансија Синиша Мали на моја посланичка питања у пленуму није одговорио, осим тврдњи да Србија има привредни раст, да су финансије стабилне, а да Влада и поред 5 милијарди евра које има на рачунима наставља да се задужује „јер је то добро за привредни раст“ и да ми „посланици-дилетанти“, како нас је назавао, не разумемо „хеџинг“ и „своп“ финансијске деривате, па нам је због тога немогуће објаснити како у 35,5 милијарди евра колико се Србија већ задужила нема ни динара за српска породилишта, а ни обећаних пара за породилиште у Нишу које је у најгорем стању.

Од изградње и реконструкције нема ни помена, чак ни у „предизборном каравану“ градоначелнице Ниша која покушава да новим лажним обећањима „васкрсне“ трагично низак рејтинг СНС у Нишу. 

Нишу су потребни и ново породилиште и нова Онколошка клиника, јер не само да нам се деца рађају у недостојним условима, већ се и најтежи пацијенти лече и терапију примају у потпуно неодговарајућем простору, док младе лекаре који су се током пандемије доказали, нишки Клинички центар не жели да прими у радни однос.

Ако српски буџет може да у разделу Министарства здравља предвиди 30 милиона динара за здравствену подршку мигрантима, онда Влада сигурно може да пронађе и 900 милиона динара како би нишке маме коначно могле да рађају у условима који нису испод границе достојанства.

проф. др Тамара Миленковић Керковић 

Народни посланик
Потпредседник Двери 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: