Српски Покрет Двери - Лого
Search

Миленковић Керковић: Где је обећаних 900 милиона за обнову нишког породилишта?

Постављам питање директору нишког Клиничког центра и нишког ГАК-а – јесу ли веродостојни снимци које пацијенткиње нишког породилишта постављају на друштвеним мрежама, а на којима се виде црви који гмижу по поду купатила ове клинике?

       Пре више од девет месеци Српски покрет Двери покренуо је кампању „Једна је мајка“ за достојанствен третман трудница и породиља и за обнову свих породилишта у Србији.

Поред уличних акција у више десетина градова Србије у којима смо добили неподељену подршку десетина хиљада грађана, упутили смо Влади, Министарству здравља и Министарству за бригу о породици, као и скупштинама на свим нивоима власти од републичке, преко покрајинске до скупштина градских и општинских самоуправа захтеве, да у својим буџетима преусмере средства за подизање кадровских и материјалних капацитета у српским породилиштима. Тражили смо да у Србији нови живот коначно почне да се рађа у достојним условима. Средствима која смо прикупили на добротворној акцији преко Форума за националну демократију обезбедили смо и нишком породилишту предали 100 комплета постељина са логом „Једна је мајка“, приредили смо илустровани „Водич за маме“, а од Владе тражили да се стотине милиона евра, уместо за мегаломанске пројекте Националног стадиона и изложбеног центра „Експо 2027“ преусмере, најпре, у обнову породилишта на сиромашном југу Србије, која су у најгорем стању. Изнели смо податке по којима 11% мајки након првог искуства у српским породилиштима, због третмана које су имале или због акушерског насиља које су претрпеле доносећи на свет нови живот, више не желе да рађају. Упозорили смо да у Србији сваке године умре 50.000 људи више, у односу на само 60.000 беба колико се сваке године у Србији роди.

Посета министарке проф. Данице Грујичић Нишу у априлу, месец дана после почетка кампање Двери, управо је њено признање да је нишко породилиште у јако лошем стању, након чега су почела да пристижу обећања министра финансија и директора нишког Клиничког центра да ће за његову реконструкцију новим буџетом бити издвојено 900 милиона динара, а да ће радови почети ове године. Законом о буџету за 2024. годину у разделу Министарства здравља нема апропријације за нишко породилиште.

Министар финансија Синиша Мали на моја посланичка питања у пленуму није одговорио, осим тврдњи да Србија има привредни раст, да су финансије стабилне, а да Влада и поред 5 милијарди евра које има на рачунима наставља да се задужује „јер је то добро за привредни раст“ и да ми „посланици-дилетанти“, како нас је назавао, не разумемо „хеџинг“ и „своп“ финансијске деривате, па нам је због тога немогуће објаснити како у 35,5 милијарди евра колико се Србија већ задужила нема ни динара за српска породилишта, а ни обећаних пара за породилиште у Нишу које је у најгорем стању.

Од изградње и реконструкције нема ни помена, чак ни у „предизборном каравану“ градоначелнице Ниша која покушава да новим лажним обећањима „васкрсне“ трагично низак рејтинг СНС у Нишу. 

Нишу су потребни и ново породилиште и нова Онколошка клиника, јер не само да нам се деца рађају у недостојним условима, већ се и најтежи пацијенти лече и терапију примају у потпуно неодговарајућем простору, док младе лекаре који су се током пандемије доказали, нишки Клинички центар не жели да прими у радни однос.

Ако српски буџет може да у разделу Министарства здравља предвиди 30 милиона динара за здравствену подршку мигрантима, онда Влада сигурно може да пронађе и 900 милиона динара како би нишке маме коначно могле да рађају у условима који нису испод границе достојанства.

проф. др Тамара Миленковић Керковић 

Народни посланик
Потпредседник Двери 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: