Српски Покрет Двери - Лого

Миленковић Керковић: Извртање вагона са отровом је слика односа власти према југу Србије и Нишу

Извртање теретног воза и цурење 20 тона отровног амонијака на деоници железничке пруге Ниш-Димитровград, која пролази и кроз центар Ниша, последица је неодговорности власти која од 2018. године не спроводи израђен пројекат обнове ове најлошије пруге у читавој Европи. Ова, ко зна која по реду несрећа са трагичним последицама, које режим покушава да сакрије по сваку цену, резултат је односа власти СНС-а према читавом југу Србије. 

    Да ли чуди да је на Југу Србије 100.000 људи мање за последњих 11 година? Власт која за Национални стадион у Београду и за разне пројекте од националног значаја у Београду планира да се задужи више од 4,5 милијарде евра, а да вагоне са отровним теретом превози деоницом најгоре пруге у Европи и кроз центар Ниша, јасно је да је становнике југа Србије већ отписала и препустила Аљбину Куртију.

Тражимо прекид железничког транспорта опасног терета овом пругом све до њене реконструкције и измештања дела железничке пруге која пролази кроз центар Ниша. Ово су питања за министра Весића, министарку Вујовић и за руководство АД „Инфраструктуре железнице“:

  1. Ко је одговоран што није ни почео да се спроводи пројекат модернизације пруге Ниш-Димнтровград и измештања пруге из центра Ниша, потписан још 2018. године, а који је требало да почне 2020. године, вредан 134 милиона евра, са бесповратнин средствима од 73 милиона евра и додатних бесповратних 34 милиона евра за изградњу обилазне пруге око Ниша.
  2. Да ли се опасан терет од 20 тона отровног амонијака, након извртања вагона, излио у Нишаву или отишао у ваздух? Ко тврди и који је доказ да амонијак није исцурио у Нишаву?
  3. Ко је из АД „Инфраструктуре железнице“ одговоран што се опасан садржај транспорта превози пругом Ниш-Димитровград за коју у свим документима међународних удружења железница стоји да је „уско грло“ најниже D3 категорије у читавој Европи, на којој је због опасности брзина ограничена на 30km/h?
  4. Ко је одговоран што композиције теретних вагона са отровним и опасним садржајем у власништву компаније „Еликсир Група“ и ко зна са још којим опасним теретом свакодневно пролазе пругом кроз центар Ниша? Ко би био одговоран да су се вагони цистерне изврнули у центру Ниша?
  5. Који су приватни превозници лиценцирани за превоз опасног материјала на прузи Ниш-Димитровград и по којим протоколима?
  6. Које су процедуре и протоколи железничког саобраћаја прекршени јер се композиција од 20 вагона тешка више од 18.000 тона кретала железничком трасом D3 на којој је ограничење тежине 12.000 тона?

 

У одговорима на ова питања која значе живот за грађане југа Србије и његовог административног центра Ниша налазе се и узроци трагичног смањења броја становника југа Србије који је за 11 година изгубио 100.000 људи.

проф. др Тамара Миленковић Керковић 

Народни посланик
Потпредседник Двери

*Извор фотографије 2: Јужне вести/М.М. 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: