Миленковић Керковић: Министарство правде сакрило мишљење Агенције за спречавање корупције о правосудним законима

На седници Народне скупштине, у присуству министра правде Маје Поповић, народни посланици су расправљали о преко 1500 амандмана поднетих на предлоге правосудних закона који ће омогућити још већи политички притисак на судије и тужиоце. На седници вођеној у познатом маниру укидања права говора посланицима опозиције, указала сам да је Министарство правде у великој мери фингирало јавну расправу и занемарило мишљења бројних стручних удружења.

Своју обавезу да тражи мишљење Агенције за спречавање корупције по чл 35. Закона о спречавању корупције, Министарство правде је извршило тако што је Агенцији поднело захтев тек након окончања јавне расправе, 16. јануара 2023. године. Агенција је мишљење доставила само дан касније, већ 17. јануара, али Влада Србије ово мишљење није ни могла да размотри ни да уважи јер је седницу одржала истог тог дана, када је мишљење стигло, а само 36 сати након окочања јавне расправе. По мишљењу Агенције, правосудни закони имају бројне коруптивне ризике, а пре свега у истим оним институтима на које су амандмане дали готово сви народни посланици опозиционих странака.

Уместо озбиљне расправе о озбиљним реформама системских закона који ће још више заробити судство и тужилаштво, посланици владајуће коалиције, на челу са СНС-ом, су нападали личност посланика који ова решења критикују, а све уз одобрење и помоћ председника Народне скупштине Владимира Орлића.

проф. др Тамара Миленковић Керковић

Народни посланик