Српски Покрет Двери - Лого

Миленковић Керковић: Независне институције су уместо бедема против, постале чувари корупције

У току петка и суботе, народни посланици разматрали су 26 тачака дневног реда – важних закона, ратификација међународних споразума, потврђивања међународних уговора о зајмовима и дали су свој суд о извештајима о раду 15 независних институција које Народна скупштина бира да би чували људска права и слободе, контролишу трошење народног новца, слободу тржишта и слободну конкуренцију и да спречавају корупцију. 

    Имали смо минимум времена да грађанима Србије покажемо да су се институције у Србији, од тврђава које од корупције и пљачке треба да бране, претвориле у тврђаве чуваре корупције. Ово смо све морали да радимо док је пред нама предаја КиМ сепаратистима, јер шта је друго потписивање споразума у коме се Србија обавезује да поштује „државне симболе – заставу, грб и химну Косова и његову независност и територијални интегритет“?

У Нишу тренутно букти урбанистичка корупционашка афера, у којој урбанисти незаконито и наопако донетим урбанистичким плановима раде против јавног интереса а са високим коруптивним ризиком поклањају општину Палилула сумњивим инвеститорима. Градски урбаниста поднела је оставку, а цела нишка власт на челу са градоначелницом Сотировски огрезла је у корупцију. У Нишу трентуно 7500 породица живи без струје. Тако живи и мајка петоро деце Драгана Кнежевић, са 23 хиљаде динара социјалне помоћи и болесним мужем, која од октобра прошле године живи без струје. Сва беда и сиромаштво људи последица је корупције по којој је Србија на 4. месту у Европи.

Питала сам министра Весића да ли зна ли да је Комисија за планове града Ниша 3,5ха зелене површине и шуме у центру Палилуле превела у мешовиту намену, без студије о процени утицаја на животну средину, без услова институција, а да би фирма „Тесла парк“, са власником са Кипра, градила стамбено насеље крај гасног складишта, без канализационе и електро инфраструктуре где су и сада поплаве после сваке кише? Питала сам и Агенцију за спречавање корупције да ли су испитали урбанистичко насиље у Нишу које се тајним Јавним расправама воде за интересе фирме „Тесла парк“? Тога у њиховом извештају нема, а нема ни да су за очиту трговину утицајем поводом доделе социјалног стана зету градоначелници Ниша, њој изрекли само опомену, и то без јавног објављивања.

Министра Весића, који нам говори о брзој прузи Београд-Ниш и 600 милиона које планира да нам поклони ЕУ (у замену за КиМ), питала сам и шта је са 207 милиона евра добијених од Европске инвестиционе банке на основу уговора потписаним 31.12.2018. о изградњи пруге Ниш-Димитровград и обилазнице око Ниша? Пруга и даље дели Ниш на два дела, људи гину и превозе се вагони са отровом.

Док је власт према јавним функционерима и градоначелницима преблага, према домаћим малим привредницима и предузетницима, а пре свега угоститељима, врши се нечувена репресија. Према извештају Фискалног савета, који је једини од свих кредибилан, током пандемије линеарним и неселективним мерама потрошеноје 2 милијарде евра више него што је било неопходно. Уместо да се бар сада помогне предузетницима и угоститељима, над њима се врши нечувена репресија путем ванредних инспекцијских контрола и затварања на 15, 60 и 90 дана због минорних пропуста. Такво затварање за угоститеља значи банкрот јер мало њих може да издржи да у тиом периоду плаћа раднике, дугове, добављаче, закупнине, кредите… Само за годину дана, 6000 људи је због овог инспекцијског насиља остало без посла.

Извештај о раду Комисије за контролу државне помоћи показује да је ова институција неефикасна, а крије колико је државне помоћи дато од 2019. године. Нема података ни о томе да је 93,5% дато страним инвеститорима, а не каже се ни да је кроз пројектно суфинансирање медија створена права медијска хоботница за исисавање пара сиромашних општина и градова. У Нишу се сваке године медијима блиским власти да од 70 до 85 милиона динара, а за 8 година дато је 4,5 милиона евра. Сваке године 60% тог износа иде власнику ТВ Белами Витку Радомировићу.

Ниш је пример и за непостојање контроле Комисије за јавне набавке и Комисије за заштиту права у поступцима над заробљеним тржиштем јавних финансија. У Нишу је фирма са црне листе „Баувезен“, сада у стечају за 500 милиона динара, поплочавала градски трг и то је трајало 3 године, док 1/3 радова није завршена.

Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података личности питала сам због чега у његовом Извештају нема ништа о томе како је полиција на протесту у Нишу против закона о експропријацији и рудника литијума на коме је било 30.000 људи поднела против мене две прекршајне пријаве, а није ме легитимисала? Одакле им моји подаци?

Извештај Заштитника грађана не садржи ништа о томе да 7.500 људи у Нишу нема струју, а да је већини искључена иако нема дуговања, већ милионских камата.

Питала сам повереника за заштиту равноправности да ли је повела поступак за заштиту права на рад људи који не припадају СНС-у?

У Извештају Комисије за заштиту конкуренције не види се исход познатих случајева Телекома и „Вајрлес Медије“, нити како је завршен случај „ФРИКОМ“ и како је картел цена у случају ИМЛЕК утицао на тржиште млека.

На крају, питала сам посланике владајуће странке због чега се у притвору налази новинар? Због чега људи, а међу њима наордни посланик Шаип Камбери, нису ухапшени јер славе акт сепаратизма? Да ли је следеће централна прослава „Олује“ у Београду? Ћутали су на прославу независности Косова, а нападају Двери и хапсе новинаре јер говоре истину.

проф. др Тамара Миленковић Керковић 

Народни посланик
Потпредседник Двери 

Обраћање проф. др Тамаре Миленковић Керковић овим поводом можете погледати овде: 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: