Српски Покрет Двери - Лого

Миленковић Керковић: Незнање министра правде Маје Поповић је трагично, а безобразлук очекиван

У наставку скупштинске расправе о тзв. сету правосудних закона, министар правде Маја Поповић, помогнута и подржана посланицима СНС-а, на све аргументоване критике представника опозиционих посланичких група, покушали су да аргументе побију личним нападима и оспоравањем компетентности посланика који су се усудили да критикују рад Министарства правде и законе које је „чак и Венецијанска комисија потврдила“. 

   Критике свих опозиционих посланика, али и ретких представника владајуће коалиције, односиле су се на иста проблематична решења предлога закона – на поступак и процедуру њиховог ужурбаног доношења под притиском ЕУ, на измештање избора судија из суверенитета Народне скупштине у унапред непознато тело, на могућност злоупотребе приликом избора тзв. „истакнутих правника“ који ће под политичким притиском одлучивати о избору судија и тужилаца и на друга бројна законска решења која не омогућавају независност судија и самосталност тужилаца.

За посланике СНС-а је уобичајено да на аргументе одговарају нападом на личност оних који се усуђују да износе критике, али је трагично када то чини министар правде Маја Поповић.

У свом обраћању сам, испред Посланичке групе Двери-Патриотски блок, поред осталих критика нових законских решења, поменула и да су се нови закони донели изменом Устава и кршењем бројних процедура у доношењу Закона о референдуму и народној иницијативи, нерегуларностима у спровођењу референдума и крађи гласова на референдуму, као и у пребрзо спроведеној јавној расправи. Поред механизама који у предложеним законима не омогућавају независност судија и самосталност тужилаца, поменула сам и пример очигледног корпоративног утицаја на правосуђе у коме је Врховни суд за кратко време у потпуности променио свој став о праву банака на накнаде за обраду уговора о кредиту, и тиме угрозио 250 хиљада банкарских клијената. У свом одговору, министар правде Поповић показала је и елементарно незнање, али и безобразлук. Тврдња министарке Поповић да није Закон о референдуму, већ Устав из 2006. године избрисао услов цензуса за успех референдума је потпуно нетачна. Не само да министар правде Маја Поповић у својој претходној изјави медијима показује да не зна да у српском Кривичном закону смртна казна не постоји већ 20 година, већ је у Народној скупштини показала да не зна ништа ни о Уставу Србије. Нетачно је да је лимит цензуса укинут Уставом из 2006. године, већ је био дефинисан Законом о референдуму и народној иницијативи из 1994. године и био на снази све до 2021. године. Тек је тада, непосредно пред расписивање новог референдума два пута, без јавне расправе мењан и донет је Закон о референдуму и народној иницијативи који је предвидео пуноважност референдума ако је за њега гласала већина ИЗАШЛИХ БИРАЧА. Ово своје елементарно незнање министар Поповић је, као и посланици СНС-а, зачинила чуђењем како „доктор правних наука не зна да је цензус укинут Уставом“, пребацујући ми сопствено незнање.

Одговор министарке Поповић о могућности утицаја корпоративног капитала на судство је још трагичнији. Министар Поповић је рекла да Врховни касациони суд није изменио већ „допунио“ свој претходни став и да је тиме „одблокирао“ ниже судове „затрпане“ тужбама клијената против банака.

Трагично незнање министра правде Поповић о институтима смртне казне и цензуса у српском праву је опростива – научиће, ако то жели. Опростиво је и што дискредитује критичаре трансфером сопственог незнања. Оно што је неопростиво је да принцип законитости и правичности подређује нижим интересима – интересу ефикасности рада судова иако се тиме крши Закон о облигационим односима и интересу крупног капитала на штету стотине хиљада грађана Србије, банкарских клијената. Вероватно је ово друго, заштита корпоративних интереса крупног капутала а не њено велико знање и залагање за правду, и разлог њеног избора.

проф. др Тамара Миленковић Керковић 

Народни посланик
Потпредседник Двери 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: