Српски Покрет Двери - Лого
Search

Миленковић Керковић: Од споразума о задуживању Србије нема корист ни привреда ни грађани

Народни посланик Двери у Скупштини Србије проф. др Тамара Миленковић Керковић оценила је данас да од 11 споразума о задуживању Србије у вредноси 1,26 милијарди евра, који су на дневном реду парламента, корист неће имати ни привреда ни грађани. 

    „Предлози закона и спразуми о задужењима, углавним за инфраструктурне пројекте, о којим се расправља у Скупштини су велика летња превара грађана, а омогућиће да богати буду још богатији“, казала је она на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.

По речима посланице Двери, предложени су споразуми о задужењима са 20 финансијера, од којих су само два домаћа, а пада у очи да међу њима нема ни једног из Кине.

„До сада су за изградњу инфраструктурних објеката у Србији највећим делом кредити стизали из Кине. Да ли је истина да је Кина одбила да репрограмира дуг Србије по основу тих кредита који су достигли 4,5 милијарди евра“, запитала је Миленковић Керковић.

Она је истакла да је министар финансија Синиша Мали образлажући предложене споразуме о новим кредитима говорио о расту бруто домаћег производа (БДП) који омогућава узимање позајмица, али да није говорио о томе колико су осиромашили грађани.

„Нови кредити увећавају дуг по глави сваког становника Србије за 250 евра, на 5.500 евра. За 11 година ове власти гуг по глави становника је повећан за 3.500 евра“, казала је Миленковић Керковић. 

Додала је да у региону само БиХ и Северна Македонија имају мањи од Србије БДП по глави становника, који је сада 7.350 евра. „Раст потрошачке корпе у Србије је дупло већи него у земљама у окружењу, што значи да наши грађани живе дупло лошије и немају пара ни да преживе, тако да неће моћи да се возе новим путевима који се граде из кредита“, рекла је Миленковић Керковић.

*Извор: Бета 

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: