Српски Покрет Двери - Лого

Миленковић Керковић: Посланици Двери ће се у Скупштини борити против партијског поробљавања правосуђа  

Режим је само 36 сати након окончања јавне расправе, у већ виђеном маниру фингирања демократичности и транспарентности, у скупштинску процедуру увео сет предлога правосудних закона. 

   Јавна расправа о предлозима пет предложених закона – Закон о судијама, Закон о уређењу судова, Закон о јавном тужилаштву, Закон о Високом савету судства и Закон о Високом савету тужилаштва – завршена је 15. јануара у 23ч 59мин, а Влада је већ на седници од 17. јануара усвојила предлоге ових закона и упутила их у Парламент.

Јасно је да је немогуће да се за ово кратко време јавности предоче сви пристигли предлози и критике стручне јавности са бројних састанака током јавне расправе, а Министарству правде достављено је 58 предлога са коментарима. Јасно је да и овим начином СНС режим по ко зна који пут обесмишљава суштину и циљ јавне расправе, а Влада крши сопствени Пословник о спровођењу јавне расправе.

Дан касније народни посланици су добили предлоге 11 закона које предлаже Влада Србије, а о њима ће се, највероватније, хитно одлучивати већ почетком наредне недеље, на седници Скупштине која ће по ко зна који пут бити сазвана у року од 24 сата.

И садржином и начином на који Влада експедује правосудне законе на одлучивање Парламенту, јасно је да се спрема додатна политизација и партијско заробљавање судства и тужилаштва уместо прокламоване независности правосудне гране власти. СНС спрема себи ново оруђе за одржање на власти, а то су судије и тужиоци потпуно зависни од партијске номенклатуре. Уместо прокламоване „деполитизације“ судства спрема се апсолутно потчињавање судства и тужилаштва партијским, али и утицајима крупног капитала. Измештање судске функције из парламента, који треба да буде израз непосредне и суверене воље грађана, довешће до укидања принципа „кочнице и равнотеже“ као суштинског начела поделе власти у парламентарним демократијама.

Пут за увођење и легализацију партијског судства спроведен је у више корака на које је Српски покрет Двери истрајно указивао – измена закона о референдуму, одржавање референдума за измену Устава, уставни амандмани и коначно правосудни закони. Методе су увек биле исте – хитност, изостанак или фингирање јавне расправе, ћутање медија, кршење закона и демократских принципа, игноранција од стране дела опозиционих странака. Српски покрет Двери је на овакво извргавање демократије руглу упозоравао и 2021. године приликом усвајања Закона о референдуму и народној иницијативи, а без јавне расправе и по хитном поступку, са укинутим цензусом као условом пуноважности. Двери су једна од ретких политичких странака која је водила активну уставобранитељску кампању против промене Устава Србије јануара 2022. године и која је бранила вољу грађана на гласачким местима и одбранила је у свим великим градовима. Све време смо истицали да је циљ уставних промена коначна политизација правосудне функције.

Исто онолико демократије колико је укидање цензуса на референдуму донело у српско друштво, онолико деполитизације правосуђа колико је измена Устава донела у српски политички систем, толико ће независности судијама и тужиоцима донети и правосудни закони које СНС путем правног насиља жели да уведе.

Народни посланици Посланичке група Двери-Патриотски блок ће борбом у Народној скупштини и амандманима на предложене законе учинити све да спрече легализацију партијског управљања правосуђем у Србији. 

проф. др Тамара Миленковић Керковић 

Народни посланик
Потпредседник Двери 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: