Српски Покрет Двери - Лого
Search

Миленковић Керковић: Повлашћени положај странаца је разлог за губитак економског суверенитета Србије

По дискриминаторном односу према својим грађанима у односу на стране држављане, према домаћим привредницима и предузетницима у односу на привредне и финансијске субјекте са страним капиталом у Србији, по најнеправеднијем пореском систему који је исти и за најбогатијег и за гладног, по дискриминацији на тржишту рада у јавном сектору на основу партијске припадности владајућој странци, власт је од Србије створила најнеправедније друштво у Европи и извршила економску десуверенизацију земље, односно њено претварање у колонију. 

    Економски јаз између екстра богатих, за које се граде ултра модерни „забрањени градови“, попут „Београда на води“ и милиона сиромашних који живе испод границе достојанства, највећи је у Европи. Велики узрок сиромаштва грађана Србије, поред неконтролисане високе корупције и пљачке која расте сваке године, је пореска политика која и поред екстремног богатства новокомпоноване елите не познаје порез на богатство и луксуз, исто као што је Србија једина земља у Европи која не познаје пореска растерећења за породицу, већ опорезује искључиво појединца, без обзира на примања и број издржаваних чланова домаћинства.

Иако закони који регулишу пословање са иностранством, попут Закона о спољнотрговинском пословању, предвиђају национални третман и једнак положај страних и домаћих привредника, у Србији се од 2006. године спроводи дискриминација домаће привреде. Преференцијални статус страних привредника се омогућава фактичком политиком државне помоћи која је нетранспарентна, неправедна и економски штетна. Политиком претходне, а још више Владиним уредбама СНС власти, 93.5% свих субвенција додељено је страним инвеститорима, па сиромашни грађани Србије плаћају плате запосленима у страним компанијама. Тиме, и на много других начина, је српска привреда учињена зависном од страног капитала, док домаћи привредници у извозу учествују само са 3%.

Уместо да младе домаће привреднике који започињу посао ослободи пореза и доприноса и тиме подстакне предузетништво, Влада ослобађа пореза само послодавце. Посебно је проблематична Уредба Владе од јуна 2022. године, којом се плате странаца (новонастањена лица) у Србији, које су веће од 300.000 динара, ослобађају 70% пореза на зараде и 100% доприноса. Десетине хиљада младих и образованих људи је годинама одлазило, а одлазе и даље из земље због неправде, немогућности запослења, корупције, непотизма и правне несигурности, док, у исто време, најсиромашнији грађани Србије треба да плаћају пореска ослобођења странцима чије су зараде изнад 2000 евра. Родитељи деце која су из земље емигрирала због колонијалне политике власти, сада ће финансирати највише плате имиграната у Србију.

Дискриминишућа политика запошљавања у јавном сектору траје годинама и фаворизује партијске кадрове са купљеним дипломама. Уредбом Владе из 2020. године настављена је политика забране запошљавања у здравству, правосуђу, образовању, јавним предузећима без одлуке Комисије коју је формирала Влада и чији чланови сагласност дају искључиво члановима СНС-а и њених коалиционих партнера.

Овакво осиромашење грађана Србије, домаћих привредника и запослених, одлазак младих и девастирање породице и свих традиционалних вредности, за циљ су имале економску десуверенизацију земље која треба да доведе до политичке десуверенизације и претварања земље у колонију наднационалне глобалне елите.

Тако су „изведени радови и припремљен терен“ за прихватање неуставног споразума којим Србија треба да поклони лажној држави Косово 15% територије, док и власт и део опозиције плаше грађане да ће страни инвеститори напустити Србију ако не прихватимо овај споразум, што је апсолутна неистина. Српски покрет Двери је све време упозоравао и предлагао мере против овакве политике и упозоравао на последице. Заједно са 80% грађана Србије супротставићемо се и неуставном Споразуму и лажима режима.

проф. др Тамара Миленковић Керковић 

Народни посланик
Потпредседник Двери 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: