Српски Покрет Двери - Лого

Миленковић Керковић: Стање у српским породилиштима је алармантно, већина жена порођај види као стресно искуство!

Ако желите да видите будућност једне земље – уђите у породилиште. 

     Стање у српским породилиштима је једнако алармантно као и демографска катастрофа која прети да ћемо за 200 година изумрети као народ. У оваквим околностима власт је буџет пројектовала са 840 милиона евра пројектних зајмова за Национални фудбалски стадион и за Центар за специјалне изложбе, као пројектима од националног значаја, док је читав буџет Министарства здравља троструко мањи од овог износа и у њему нема раздела који се односи на изградњу или обнову иједног породилишта у Србији или било ког пројекта усмереног на стварање услова за заустављање демографског колапса.

Од 2011. године Србија је изгубила више од пола милиона људи, сваке године по 30.000, а до 2050. године Србија ће имати 2 милиона становника мање. У 2020. години, према Републичком заводу за статистику, број живорођене деце по први пут је пао испод 62.000, док је у истој години број умрлих надмашио број рођених за 55.000.

У исто време сведоци смо страшног стања које се односи како на физичке услове, смештај, исхрану, тако и на негу трудница и породиља. Сведочења жена су потресна и дају слику о комплетном стању у друштву, од акушерског насиља, неадекватне исхране, до смртности беба и немара. Поводом проблема крађе беба из породилишта, и поред отварања тог питања, нема ни једног решеног случаја, као ни индивидуализовања одговорности. Већина жена у Србији порођај види као стресно искуство, а статус жене у породилишту се дословно граничи да злостављањем и дехуманизацијом. Према истраживању извршеном 2019. године, у којем је учествовало 12.000 жена (портал Бебац), највеће незадовољство је третманом који се добија пре и након порођаја када је брига најпотребнија. Прмеа подацима из истраживања 30% мама, тј. свака трећа, није добила важне информације о свом стању ни о стању своје бебе након порођаја, 44% мама изађе из породилишта а да нису у потпуности савладале дојење без укључивања дохране, а чак 11% младих мајки због оваквог третмана не жели друго дете.

Извор фотографије: N1

Поред тога, регионалне разлике утичу и на стање у породилиштима, па је највеће задовољство породилиштима у Београду и у Војводини, док су породилишта у јужној и источној Србији – посебно у Нишу, Лесковцу, Пироту и Врању оцењена најлошије, а истовремено се ти делови Србије најбрже празне.

Још један огроман проблем је урушен систем здравства и мрежа приватних лабораторија, гинеколошких клиника и породилишта, која отварају врата корупцији у здравству. Са стерилитетом се бори 1/3 парова, а фертилитет младих је у опадању.

проф. др Тамара Миленковић Керковић 

Народни посланик
Потпредседник Двери 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: