Српски Покрет Двери - Лого
Search

Миленковић Керковић: Стање у српским породилиштима је алармантно, већина жена порођај види као стресно искуство!

Ако желите да видите будућност једне земље – уђите у породилиште. 

     Стање у српским породилиштима је једнако алармантно као и демографска катастрофа која прети да ћемо за 200 година изумрети као народ. У оваквим околностима власт је буџет пројектовала са 840 милиона евра пројектних зајмова за Национални фудбалски стадион и за Центар за специјалне изложбе, као пројектима од националног значаја, док је читав буџет Министарства здравља троструко мањи од овог износа и у њему нема раздела који се односи на изградњу или обнову иједног породилишта у Србији или било ког пројекта усмереног на стварање услова за заустављање демографског колапса.

Од 2011. године Србија је изгубила више од пола милиона људи, сваке године по 30.000, а до 2050. године Србија ће имати 2 милиона становника мање. У 2020. години, према Републичком заводу за статистику, број живорођене деце по први пут је пао испод 62.000, док је у истој години број умрлих надмашио број рођених за 55.000.

У исто време сведоци смо страшног стања које се односи како на физичке услове, смештај, исхрану, тако и на негу трудница и породиља. Сведочења жена су потресна и дају слику о комплетном стању у друштву, од акушерског насиља, неадекватне исхране, до смртности беба и немара. Поводом проблема крађе беба из породилишта, и поред отварања тог питања, нема ни једног решеног случаја, као ни индивидуализовања одговорности. Већина жена у Србији порођај види као стресно искуство, а статус жене у породилишту се дословно граничи да злостављањем и дехуманизацијом. Према истраживању извршеном 2019. године, у којем је учествовало 12.000 жена (портал Бебац), највеће незадовољство је третманом који се добија пре и након порођаја када је брига најпотребнија. Прмеа подацима из истраживања 30% мама, тј. свака трећа, није добила важне информације о свом стању ни о стању своје бебе након порођаја, 44% мама изађе из породилишта а да нису у потпуности савладале дојење без укључивања дохране, а чак 11% младих мајки због оваквог третмана не жели друго дете.

Извор фотографије: N1

Поред тога, регионалне разлике утичу и на стање у породилиштима, па је највеће задовољство породилиштима у Београду и у Војводини, док су породилишта у јужној и источној Србији – посебно у Нишу, Лесковцу, Пироту и Врању оцењена најлошије, а истовремено се ти делови Србије најбрже празне.

Још један огроман проблем је урушен систем здравства и мрежа приватних лабораторија, гинеколошких клиника и породилишта, која отварају врата корупцији у здравству. Са стерилитетом се бори 1/3 парова, а фертилитет младих је у опадању.

проф. др Тамара Миленковић Керковић 

Народни посланик
Потпредседник Двери 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: