Српски Покрет Двери - Лого
Search

Миленковић Керковић: Тражим помоћ за номадске сточаре са Суве планине чија стока и дивљи коњи и ове године немају воде

Стока и дивљи коњи на сувопланинској висоравни Ракош и ове године су већ два месеца без воде, а последња два дана ситуација је алармантна. Све је исто као и када сам пре две године на позив очајних сточара отишла у помоћ и тамо затекла катаклизмичне и потресне сцене жедних животиња које се боре да приђу пресушеним појилима и да из празних базена попију задњу кап воде. 

      Иако је тада алармирана јавност и медији, а представници министарстава и локалне самоуправе одржали „хитне састанке“ у Гаџином Хану, па побегли од медија, ништа се до сада није променило.

Камион са шест тона воде који плаћају сточари тек сутра ће покушати да оде до Ракоша, половина стоке повучена је на почетку суше у села, која и сама немају воду, али је крај празних појила и даље око 500 крава и дивљих коња данима без воде.

Иако сам и тада тражила од републичке и локалних СНС власти у Гаџином Хану, Белој Паланци и Бабушници да становништву и номадским сточарима ТРАЈНО ОБЕЗБЕДЕ ОДГОВАРАЈУЋЕ КОЛИЧИНЕ ВОДЕ, да се приступи ИЗРАДИ СТУДИЈЕ О РАСПОЛОЖИВИМ ВОДНИМ РЕСУРСИМА НА ТЕРИТОРИЈИ ОПШТИНЕ, да се изради ИДЕЈНО РЕШЕЊЕ ЗА ЗАШТИТУ И КОРИШЋЕЊЕ ИДЕНТИФИКОВАНИХ ВОДНИХ РЕСУРСА НА ТЕРИТОРИЈИ ОПШТИНЕ и да се кроз локални БУЏЕТ убудуће ОСИГУРАЈУ СРЕДСТВА ЗА АЛТЕРНАТИВНО ОБЕЗБЕЂИВАЊЕ ВОДЕ, ни локалне власти, ни Министарство пољопривреде, а ни Министарство за бригу о селу нису за две године, од претходне ванредне ситуације, учинили ништа за номадско сточарство на Сувој планини.

Као народни посланик тражим од министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелене Танасковић хитну реакцију како би се жедној стоци обезбедило бар 20 тона воде дневно колико им је неопходно да преживе. Од председника општина Гаџин Хан, који је од јавности сакрио да је поднео оставку, као и од председника општине Бела Паланка не тражим ништа, јер ни за две године нису успели да набаве ниједну цистерну из општинских буџета, који очито служе само за плате запосленима у општинским самоуправама.

Овакав однос СНС власти према сточарству, заједно са неисплаћеним субвенцијама за 2022. годину јасно говори због чега је цена меса у Србији највећа у региону, зашто Србија не може да испуни ни 20% квоте за извоз меса у ЕУ, као што не намерава да развојем номадског сточарства развија девастирана подручја и врати становништво на опустелу Суву планину.

проф. др Тамара Миленковић Керковић 

Народни посланик
Потпредседник Двери 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: