Српски Покрет Двери - Лого
Search

Миленковић Керковић: Уништење јавног интереса кроз спрегу инвеститора и локалних власти – примери Ниша и МХЕ у селу Дадинце

Власт у Србији је одавно у рату са својим грађанима. Док су становници градова суочени са изменама урбанистичких планова који се убрзано и тајно доносе за унапред познате инвеститоре, због чијих се профита уништава идентитет српских градова, а јавни простор, речни насипи, паркови и шуме постају бетонске пустиње „велике густине насељености“, без зеленила и са најотровнијим ваздухом у Европи, са друге стране мештани бројних села на барикадама покушавају да одбране своје реке од изградње мини хидроелектрана. 

    Наизглед нема много сличности између вишемесечног отпора мештана власотиначког села Дадинце који су даноноћно на барикадама како би спречили инвеститора да на основу незаконито добијене грађевинске дозволе отпочне градњу треће МХЕ на Рупској реци, једне од најчистијих река у Србији са заштићеним речним раковима и рибама, и дугогодишње борбе Нишлија са незаконитим и нетранспарентним поступањем градске Комисије за планове и Градског урбанисте да омогуће компанији „Тесла парк д.о.о.“, иза које стоји кипарски новац компаније Карић, да на зеленој површини предвиђеној за спортске терене изгради бетонско насеље за 10.000 људи.

Оно што повезује село Дадинце и град Ниш, оно што је заједничко противправном доношењу намештених урбанистичких планова у Нишу, који треба да 3,5 хектара шуме и зеленила претворе у Карићеве бетонске вишеспратнице, са противправним издавањем грађевинске дозволе за МХЕ „Беско“ на Рупској реци, је очита спрега са локалном влашћу, очигледна трговина утицајем, кршење закона и начела јавности и кршење јавног интереса грађана зарад приватног интереса инвеститора. 

И рад општинске управе у Власотинцу, његових начелника и службеника и поступање локалне власти у Нишу, градоначелнице Сотировски, Комисије за планове и Градског урбанисте, чија је оставка под притиском јавности усвојена на последњој седници нишке Скупштине, имају истоветну методологију и исти modus operandi. Та методологија подразумева да локална власт или крши или фингира институт јавне расправе и доводе се СНС активисти да виком ометају подносиоце примедби. Заједничко је да подносиоци примедби не добијају одговор Комисије за планове и онемогућава им се право на жалбу. Истоветан модел спреге инвеститора са службеницима и функционерима локалних власти и у случају грађевинске дозволе за МХЕ „Беско“ у Власотинцу и код намештених промена урбанистичких планова у Нишу (ГУП, ПГР и ПДР), показује то што се оне увек доносе без Елабората о процени утицаја на животну средину, што тзв. носиоци јавних овлашћења попут ЈП „Србијавода“, ЈП „ЕПС“, министарстава, јавно комуналних предузећа не дају или им се и не траже потребни услови за одобрење градње или измену планова. Методологија подразумева кршење Закона о планирању и изградњи, Закона о заштити природе и других кључних закона које локална власт и њени извршиоци свесно пренебрегавају, а коруптивни ризик је очигледан. Ниш има и посебан куриозитет, не само да се пре поступка измене Генералног урбанистичког плана 2021. године градоначелница у медијима хвалила „тајанственим“ инвеститором који је те исте године основао предузеће „Тесла парк“, већ се том истом инвеститору, Карићевој фирми, толико журило да је градски Завод за урбанизам, противзаконито, најпре донео и у јавни увид маја 2022. године ставио План детаљне регулације, који је план ниже снаге, да би потом, тек годину дана касније приступили изради вишег Плана генералне регулације, што је за Риплија. За Риплија је и да је инвеститор „Тесла парк“ и пре усвајања Плана генералне регулације, који 3,5 хектара шуме и зеленила предвиђа за градњу вишеспратница, био потпуно сигуран да ће План бити усвојен, па већ сада рекламира и продаје 4500 станова на површини за коју План још увек није ни донет.

На реду су тужилаштва и судови. Овако очита и безочна трговина утицајем је и одговор на питање како са платама од стотинак хиљада динара општински и градски СНС функционери са власти одлазе као богаташи са некретнинама вредним милионе. Српски покрет Двери ово уништење јавног интереса грађана, корупцију и уништење природе, река и градова зарад чисте похлепе неће дозволити.

проф. др Тамара Миленковић Керковић 

Народни посланик
Потпредседник Двери 

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: