Српски Покрет Двери - Лого
Search

Миленковић Керковић: Више јавно тужилаштво у Нишу испитује злоупотребе градоначелнице Сотировски и локалне власти због Карићеве фирме „Тесла парк“

Нишки одборници недавно усвојили измене Плана за општину Палилула који нису ни видели 

      Да нишко Градско веће и градоначелница Ниша Драгана Сотировски не презају од притисака на људе и институције, али ни од кршења закона и Статута града, како би Карићевој фирми „Тесла парк“ омогућили да зида обећано бетонско насеље на 3,5 хектара шуме и зеленила на брду изнад Старе циглане, а које је Комисија за планове „отела“ од Нишлија изменом Генералног урбанистичког плана (ГУП) децембра 2021. године, показао је и недавни хитан поступак скупштинског усвајања Измена Плана генералне регулације (ПГР) за Палилулу, који је био препун злоупотреба начела транспарентности, кршења законских процедура, прикривања правних аката, као и гажења законских норми и Статута града Ниша. И у свим претходним фазама доношења овог урбанистичког плана незаконитости је било пуно, а најновија „бламажа“ нишке власти је што су градски одборници ГЛАСАЛИ ЗА ИЗМЕНЕ ПГР ПАЛИЛУЛА КОЈИ НИСУ НИ ВИДЕЛИ, јер се документ са Планом појавио на градском сајту тек дан касније, 23. јуна, читав дан након одржане седнице градске Скупштине.

Ово је само последња видљива злоупотреба Градског већа и градоначелнице Сотировски као предлагача, који су на седници Већа 19.6., чији је први део био затворен за јавност, донели одлуку да ову тачку по хитном поступку уврсте на дневни ред Скупштине. Тако је овај документ, Измене ПГР-а за Палилулу (иако још увек у процедури), на градском сајту објављен 21. јуна, само 18 сати пре почетка седнице седнице Скупштине града, и то у поподневним часовима у 16:02 сати, што стоји на сајту.

Ово нису једине злоупотребе криминалне клике из градске власти у случају „Тесла парк“ који траје већ три године, правним и урбанистичким насиљем које је за циљ имало да се овој фирми у власништву компаније Карић омогући да зида бетонско насеље у центру Општине Палилула, на зеленој површини и шуми од 3,5хектара, на брду пуном глине изнад Старе циглане, од које је ова фирма пре више година будзашто купила земљиште, које у моменту куповине није било предвиђено за градњу, у крају најпогођенијем поплавама, уз складиште гаса, у најзагађенијем делу града, где је свако дрво драгоцено, а сва инфраструктура застарела и недовољна. Све је и у скупштинској процедури било незаконито и противно Статуту града Ниша. Не само да је документ Измене ПГР за Палилулу-друга фаза у дневни ред убачен по хитном поступку, дан пред заказану седницу, што је од одборника сакривен уредно заведен Захтев и примедбе народног посланика, што је од одборника сакривена чињеница де је по овом питању Више јавно тужилаштво у Нишу оформило предемт за испитивање навода о трговинси утицајем, не само да су одборници 22. јуна гласали о усвајању Плана који нису ни видели, јер се на сајту Градске управе појавио тек дан након гласање, већ је и само стављање на дневни ред ове тачке било противно прописима. Уместо мишљења Скупштине општине Палилула, а које је услов да би се о урбанистичком плану уопште расправљало, предлагач – градско Веће и градоначелница „подметнули“ су невалидан документ – мишљење општинског Већа, „да се Власи не досете“.

Градска власт је овим опљачкала грађане Ниша за још једну јавну зелену површину која је била предвиђена за парк, спорт и рекреацију и то све како би омогућила Карићу и „Тесла парку“ да зида станове, који се већ продају у „елитном насељу тзв. „Бетовен парк“-како гласи реклама, иако за градњу нема још ни грађевинске дозволе, а ни Плана детаљне регулације-ПДР.

Ово је технологија пљачке свих грађана од стране локалне власти и пример правног насиља. О томе шта је навело градоначницу, градско веће и Комисију за планове да крше законе током више година да би ову пљачку омогућили, а што је у кривичном праву кримнинализовано као „трговина утицајем“, изјасниће се институције, ВЈТ, Агенција за борбу против корупције и Министарство грађевине, саобраћаја и инфраструктуре, као и Управни суд пред којим ћу такође повести поступак поништења овог незаконито донетог правног акта.

проф. др Тамара Миленковић Керковић 

Народни посланик
Потпредседник Двери 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: