Српски Покрет Двери - Лого

Миленковић Керковић: Влада да ограничи трговачке марже, а Народна банка Србије каматне стопе

На тржиштима у Србији нема здраве конкуренције 

      Док огромна већина осиромашених грађана Србије једва саставља крај са крајем у условима једне од највећих инфлација у Европи, и уз највеће трговачке марже и каматне стопе у Европи, српски креатори монетарне и трговинске политике, министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић и гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић такмиче се у бављењу оним за шта нису надлежни.

С једне стране, гувернер НБС у свом „обраћању нацији“ саветује трговцима да смање марже, а грађанима да купују тамо где је јефтиније, уместо да обузда огромне каматне стопе на готовинске (зеленашке) кредите које грађани плаћају банкама да би преживели, а које у јуну месецу у просеку износе 29,19%. У мору грађанима неважних показатеља, који треба да покажу како нам сјајно иде, само то још не осећамо, гувернерка Табаковић не помиње да је сваки грађанин Србије у просеку задужен са 2000 евра дуга банкама, не објашњава због чега, поред укупног јавног дуга државе од 35,5 милијарди евра, дуг грађана и привреде банкама износи још 28,5 милијарди евра. Уместо да гувернерка и НБС штите грађане који банкама већ дугују астрономских 12,5 милијарди евра и да штите домаћу привреду од зеленашких камата и кредитних услова банака у Србији, они омогућавају енормно богаћење банака, које су само од накнада и провизија у прошлој години повећале нето приход за 62%, а само од трошкова одобравања кредита банке су зарадиле 441,5 милион евра, наплаћених од грађана Србије који се боре са највишим растом цена у Европи.

Са друге стране, министар Момировић гладним грађанима објашњава да је инфлација у Србији побеђена, уместо да одговори због чега у Србији не постоји заштита потрошача, због чега држава и Комисија за заштиту конкуренције толеришу злоупотребе права конкуренције од стране олигопола и трговинских ланаца, чији су нето приходи порасли и до 150%, и како је могуће да трговинске марже у Србији иду и до 30%, док у европским земљама независна тела позивају на узбуну када трговачке марже достигну 8%, и док владе земаља у окружењу ограничавају марже на највише 10%. Вероватно зато што, за разлику од свог шефа Вучића, нема „чаробну таблу“, министар Момировић не помиње да је и индекс потрошачких цена (CPI) у Србији од 2012. године порастао за 72,6%. И подаци из јула 2023. године показују да је потрошачка корпа у Србији порасла од 2012. до сада, што је више него дупло у односу на Хрватску, више од три пута у односу на БиХ и дупло у односу на Црну Гору и Северну Македонију. По први пут туристи у Грчкој плаћају јефитнију храну него у Србији, роба извезена из Србије јефтинија је у иностранству него код нас. Да појаснимо министру Момировићу, ако је цена сендвича за СНС активисту 2012. године била 100 динара, сада сендвич за СНС трола кошта 172,6 динара.

Толико о бољем животу грађана Србије. У Србији здрава конкуренција не постоји, ни на тржишту роба ни на тржишту капитала, њу не штите ни Комисија за заштиту конкуренције ни удружења потрошача, ни НБС, а ни држава. Цену злоупотребе доминантног положаја плаћају грађани сиромаштвом, огромним ценама и зеленашким каматним стопама на позајмљени новац.

У име Посланичке групе Српски покрет Двери-Патриотски блок тражимо од Владе ограничење трговачких маржи на највише 15% и 10% за основне животне намирнице, уз истовремену заштиту пољопривредника и домаћих произвођача кроз програм субвенција, да се „кола“ због обуздавања висине цена не би, по ко зна који пут, ломила на њима. Од гувернерке и НБС тражимо заштиту клијената финансијских услуга – банкарских клијената, ригорозну контролу наплате трошкова и накнада, наплату екстра-профита банкарском сектору и ограничење каматних стопа на готовинске кредите.

Уз захтеве да се свим породицама ђака у Србији исплати по 20.000 динара за сваког ђака и да уџбеници, ужина и превоз за ђаке у читавој Србији буду бесплатни, захтеви за огранишењем тргачких маржи на 10% и 15% и ограничење каматних стопа су хитне мере које грађанима Србије треба да помогну да преживе катастрофалну економску и монетарну политику СНС власти до њеног пада.

проф. др Тамара Миленковић Керковић 

народни посланик
потпредседник Двери 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: