Српски Покрет Двери - Лого

Миленковић Керковић: Владајућа СНС већина одбила предлог Двери о бесплатним уџбеницима за све ученике у Србији

Данас је народни посланик проф. др Тамара Миленковић Керковић образложила, а владајућа већина одбила, предлог за измену Закона о уџбеницима којим се предвиђају бесплатни уцбеници за све ученике основних и средњих школа у Србији, а који је пре више од седам месеци посланичка група Српски покрет Двери-Патриотски блок предала у скупштинску процедуру. 

    Владајућа већина је одбила да се овим изменама закона омогући укидање више неправди према родитељима и деци у Србији, као и да се заштити национални интерес Србије.

Бесплатним уџбеницима за све ученике у Србији омогућило би се ово право за сву, а не само за децу из Београда и општина са пуним буџетима.

У Србији не сме да буде деце првог и другог реда и не могу деца из Београда да имају бесплатне уџбенике, ужину и вртиће, док родитељи деце у унутрашњости Србије, а поготову са сиромашног југоистока Србије са муком плаћају уџбенике својој деци. 

Овим предлогом посланичке групе Српски покрет Двери-Патриотски блок било је предвиђено и да се уџбеници изузму из искључиве сфере профита на тржишту уџбеника у Србији вредном 70 до 100 милиона евра, а које је власт предала страним компанијама из Немачке, Словеније и Хрватске. Некада доминантан Завод за уџбенике данас покрива само 3% српског тржишта уџбеника.

Мотив овог предлога о бесплатним уџбеницима за сву децу у Србији био је укидање још једне велике неправде – да осиромашени родитељи у Србији узимају скупе кредите да би за своју децу купили уџбенике.

И трећа велика неправда коју су обе измене требале да укину је да у Србији више не смеју постојати деца првог и другог реда. Велика је неправда да деца из Београда добију и бесплатне уџбенике, ужину и вртиће, док деца из унутрашњости ништа од тога немају. По чему су деца из Београда и општина које имају средства за куповину уџбеника боља од деце са сиромашног југа Србије који се демографски најбрже празни?

Са друге стране, да ли би у Хрватској или Словенији било могуће да српске фирме контролишу 50% тржишта уџбеника? Да ли би у било којој земљи на свету, која није страна колонија, уџбенике којима се гради национални идентитет, попут српског језика и књижевности, историје и географије, било допуштено да страни издавачи креирају садржаје којима се креира национална свест и достојанство једног народа?

Чему и коме служи власт која даје милијарде евра субвенција из државне помоћи страним фирмама, а допушта да родитељи дају у просеку 50.000 динара за уџбенике које су страни издавачи нелојалним подстицајима и поклонима наставницима и директорима наметнули искључиво због свог профита?

Овим изменама Закона о уџбеницима, чије је стављање на дневни ред Скупштине одбила владајућа већина, би се сви уџбеници и наставна средства за све ученике у Србији финансирали из буџета, новцем свих грађана Србије, уџбеници би били власништво Републике Србије, а након коришћења од једне, предавали би се следећој генерацији ученика, до њихове амортизације. Уместо страних издавача, избор, штампу, израду и дистрибуцију уџбеника могло би да обавља само јавно предузеће, а на основу мишљења Завода за уџбенике, па би и профит остајао држави.

Овим одбијањем да расправља о бесплатним уџбеницима за сву децу, владајућа СНС већина одбила је да грађанима и деци Србије обезбеди економску заштиту коју је омогућила страним издавачима, инвеститорима и уопште странцима у Србији.

проф. др Тамара Миленковић Керковић 

Народни посланик
Потпредседник Двери 

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: