Српски Покрет Двери - Лого

Миленковић Керковић: Власт хитним изменама закона продужава могућности партијског запошљавања и додатно финансира заробљене медије

Као и сваки пут од формирања актуелног скупштинског сазива, председник Народне скупштине Владимир Орлић сазива пленарну седницу данас за сутра и обједињава више од 20 важних закона и одлука у једну тачку дневног реда. Разлози су јасни, а то је покушај опструкције рада, припреме за седницу и амандмана опозиционих посланика. 

    За важан посао читања ових бројних закона и одлука, разматрање и предају амандмана рок од 24 сата је немогућ задатак и на овај начин власт покушава да онемогући представнике народа да раде у јавном интересу. Са друге стране, спајање свих бројних предложених правних аката у једну тачку има за циљ скраћење времена за расправу унутар посланичких група. Као што је то било и са ребалансом буџета и са Законом о буџету, шест народних посланика посланичке групе Српски покрет Двери – Патриотски блок имају укупно 7 минута и неколико секунди да образложе своје примедбе и предлоге на сва важна акта и на овој седници.

Сазив скупштинске седнице заказане 21. децембра за 22. децембар има десет предлога закона и међународних споразума, као и више од десет одлука о финансијским и другим плановима институција, попут РЕМ-а, Комисије за хартије од вредности, Агенције за енергетику, о избору судија и све су оне обједињене у једну тачку дневног реда, како би се дискусије опозиције свеле на минимално време.

Оволика журба и скраћење времена за дискусију за циљ имају да се закони важни за очување режима СНС-а прогурају што брже, а да се о раду институција које су симбол режима, попут РЕМ-а говори што мање. Изменама закона и продужењу рокова за наплату таксе за јавне медијске сервисе РТС и РТВ предвиђа се додатно буџетско финансирање ових медија са 900 милиона динара до краја 2023. године, док се изменама Закона о јавним медијским сервисима предвиђа додатно финансирање РТВ непознатим износом пара јер таксе које грађани присилно плаћају, нису довољне. Заробљени медијски сервиси РТС и РТВ јесу стубови режима заједно са партијским запошљавањем који треба да и у будућем периоду омогуће предложене измене Закона о државним службеницима. Потврда међународних уговора, закона о узајамној правној помоћи и изручењу осуђених лица са УАР и Бразилом, меморандума о разумевању са Мађарском о запошљавању дипломатског особља за циљ има да од јавности сакрије суштину предложених измена Закона о државним службеницима.

Изменама овог закона, власт жели да још једном, од 2020. године када је то већ једном учињено и на даље све до 2025. године, суспендује примену института јавног конкурса за пријем у радни однос државних службеника и да на тај начин тржиште рада у јавном сектору држи партијски заробљеним и даље. Партијско запошљавање и уцена људи који раде у државним и јавно финансираним службама и заробљени медији су основне полуге власти СНС-а.

Уместо да се запослени у јавним службама примају на основу конкурса и по Закону о државним службеницима, као и Закону о запосленима у јавним службама, примењује се Уредба Владе из 2020. године (Уредба о поступку за пробављање сагласности за ново запошљавање и додатно радно ангажовање код корисника јавних средстава, „Службени гласник РС, бр.159/2020 од 30.12.2020.). По тој уредби, за свако ново запошљавање у јавном сектору, а које плаћа држава, сагласност даје скупштинска Комисија. Она, наравно, то право даје искључиво уз услов чланства у владајућој партији. На овај начин власт планира да продужи партијско заробљавање тржишта рада и да уцењивање новозапослених у правосуђу и другим државним службама продужава све до 2025. године. СНС очито планира да влада вечно и да даље уништава државу и народ.

Ове опструкције, ријалитизација Скупштине и увреде које посланици Двери -Патриотски блок трпе од посланика владајућег СНС-а, неће нас спречити да на седници Скупштине изнесемо све своје примедбе на предложене законе и одлуке.

проф. др Тамара Миленковић Керковић 

Народни посланик
Потпредседник Двери 

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: