Српски Покрет Двери - Лого

Миленковић Керковић: Захтеваћемо разрешење председника и чланова Савета РЕМ-а на данашњој седници Одбора за културу и информисање

Због дугогодишњег несавесног и неправилног рада и нечињења, због толеранције насиља и порнографије у ријалити програмима, због толеранције политичког ауторитаризма и неравноправности политичких актера у јавно финансираним и телевизијама са националним фреквенцијом, народни посланици посланичке групе Двери-Патриотски блок ће, на данашњој седници скупштинског Одбора за културу и информисање, тражити разрешење чланова Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) и председника Савета РЕМ Оливере Зекић који су од 9. децембра обуставили рад.

     Штрајк институције која треба да регулише јавни медијски простор и штити грађане и јавни интерес је не само незаконита, већ и незамислива у било којој цивилизованој земљи. РЕМ је у дугогодишњем штрајку, јер свој посао не обавља већ годинама, иако га плаћају грађани, а по Закону о електронским медијима чланове Савета РЕМ бира и њихов рад контролише Народна скупштина.

Током дугогодишњег „штрајка“ и занемаривања обавеза чланова РЕМ-а да у име грађана контролишу рад медија, квалитет и разноврсност медијских услуга и програма, да штите јавни интерес, грађане и слободу мишљења и изражавања, Савет РЕМ је радио све обрнуто. Уместо да штити грађане – кориснике медијских услуга, РЕМ је штитио неморал и порнографију у ријалити програмима Пинк и Хепи телевизија и толерисао политичку блокаду медија и неравноправност политичких актера на РТС-у и другим јавно финансираним и јавно суфинансираним локалним телевизијама и медијима.

Вршећи јавна овлашћења, РЕМ је штитио приватни интерес власника телевизија којима је доделио националну фреквенцију и штитио приватни политички интерес владајуће коалиције. И поред дугогодишњих петиција и захтева Српског покрета Двери и безбројних петиција и пријава грађана и разних организација против сцена физичког, психолошког и сексуалног насиља у програмима телевизија, поред дугогодишње борбе опозиционих партија за адекватну заступљеност у медијима, Савет РЕМ-а је истрајно толерисао неморал и насиље у прогамима и одсуство програма културе и образовања у јавном медијском простору.

Да ли су већина чланова Савета РЕМ и његов председник Оливера Зекић при том штитили и своје приватне интересе и своја одлично плаћена радна места, показаће се брзо. Сигурно је то да су последице дугогодишњег нерада и нечињења Савета РЕМ за српско друштво биле трагичне.

Насиље са телевизијских програма прелило се у читаво друштво и у стубове заједице – у породице, школе, у здравство, у све сфере живота, а младима наметнуло негативне моделе и узоре и ријалити културу насиља. Од почетка године убијено је више од 20 жена, очеви и мајке су убијали и силовали рођену децу, насиље у школама, вршњачко и насиље према професорима је ескалирало, док је блокада политичког простора довела до бојкота избора, блокаде и корупције институција, до свесног срозавања улоге највишег органа власти Народне скупштине, како би се неограничена моћ трансферисала у органе извршне власти које је вршио и сада врши председник Републике Александар Вучић.

Сиромаштво, безнађе, огромна корупција, распад породица, срозавање образовања и свести о његовом значају, одлазак младих из земље, трагична морална деградација и одсуство стида као сигуран знак декаденције друштва, јесу последице дугогодишње обуставе рада РЕМ-а.

Одсуство контроле медија за цену је имало трагедију читавог друштва, а врховни циљ је сакривање истине. А истина је да Србија има једну од најкорумпиранијих власти у Европи, да су од грађана Србије сиромашнији само грађани Албаније и БиХ, да је тржиште рада у јавном сектору заробљено, као и намештеним тендерима заробљено тржиште јавних финансија, да у Европску унију безалтернативно и безуспешно улазимо 22 године, да нас је 800 хиљада мање а југ и исток Србије остају празни простори, да је политика власти на окупираној територији КиМ поражена и довела на корак од признања лажне државе Косово, да су регионалне разлике и економски јаз између богатих и сиромашних у Србији највеће у Европи, да су грађани и државни ресурси опљачкани и претворени у приватна богатства, а да је након десуверенизације и депопулације земље на делу распродаја природе и последњег што је грађанима остало – њихових живота и њиховог телесног интегритета.

Због овакве трагедије државе и народа разрешење чланова Савета РЕМ и дугогодишњег његовог председника Оливере Зекић је неопходно, а уследиће и захтев за утврђивањем њихове кривичне одговорности.

проф. др Тамара Миленковић Керковић 

Народни посланик
Потпредседник Двери

*Извор фотографије 2: N1 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: