Српски Покрет Двери - Лого
Search

Миленковић Керковић: Захтевамо  обуставу превоза опасног терета до реконструкције пруге Ниш-Димитровград и хитно измештање пруге из центра Ниша

Сви напори режима да минимизирају трагичне последице цурења отровног амонијака из преврнутог вагона цистерне која је испала из шина код села Станичење између Пирота и Ниша , не могу да сакрију чињенице о неодговорности власти према југу Србије и његовим грађанима. 

    Ово је други трагичан догађај са извртањем опасног терета амонијака на пругама у близини Ниша за само три године, и пети на пругама југа Србије од 2018. године. Ни након јануара 2019. године, када је читаво нишко село Јасеновик било евакуисано, АД „Инфраструктуре железнице“ а ни Министарство грађевине нису утврдили одговорност за угрожавање живота људи и уништење животне средине. Железничка пруга Ниш-Димитровград, којом се опасан терет превози свакодневно, пролази кроз центар Ниша и све власти већ 30 година обећавају њено измештање.

Манипулације са информацијама о степену опасности и чињеница са места несреће су бројне. И два дана након превртања 4 од укупно 20 вагона-цистерни у власништву компаније „Еликсир групе“, амонијак цури из тешко оштећене цистерне, а прилаз месту несреће је затворен за све. Тело друге жртве пронашао је на лицу места новинар портала Пирот плус, који је упркос забрани дошао до места превртања вагона. Демантована је првобитна информација да је једна цистерна склизнула у Нишаву и да ће због цурења амонијака бити последица по биљни и животињски свет. Сви заводи за јавно здравље у Пироту, Белој паланци и Нишу, као и Институт Батут тврде да је вода безбедна за употребу, а да упркос томе што амонијак цури и даље у ваздуху овог гаса нема. Министарка здравља тврди да се ради о „мањем регионалном акциденту“, компанија „Еликсир група“ негира своју одговорност, министар Весић изјављује да је одговорна лоша инфраструктура на прузи Ниш–Димитровград, док министарка заштите животне средине Вујовић није дошла ни у Пирот, нити се огласила, а министар Мартиновић на скупштинскопј седници урла на посланике опозиције и тврди да су одговорни они „јер се пренемажу“. Грађани Пирота, Беле Паланке и Ниша очекују још само информацију да је амонијак јако користан за здравље грађана југа Србије.

Ово понашање власти већ је виђено у свим сличним ситуацијама – пребацивање одговорности на бившу власт, а метод који се примењује над грађанима Србије има свој назив у литератури и назива се „гаслајтинг“ или прављење жртве лудом од стране манипулатора.

У име Посланичке групе Српски покрет Двери-Патриотски блок и у име грађана Ниша и југа Србије захтевам од Министарства грађевинарства, инфраструктуре и грађевине потпуну обуставу превоза опасног терета железничком пругом Ниш-Димитровград са деоницом кроз шири центар Ниша, све до реконструкције ове пруге и изградње обилазнице око Ниша предвиђених пројектом из 2018. године.

проф. др Тамара Миленковић Керковић 

Народни посланик
Потпредседник Двери

*Извор фотографије 2: Јужне вести/Љ.В. 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: