Српски Покрет Двери - Лого

Миленковић Керковић: Због чега се страни инвеститори неће повући из Србије чак и ако притисака буде

У свом обраћању нацији поводом тзв. француско-немачког споразума, а заправо ултиматума за противуставну насилну сецесију Косова и Метохије, председник Републике је навео шта га у том „споразуму“ брине и чиме му тачно његови досадашњи западни пријатељи прете. Иако текст тог једнострано писаног „споразума“ нисмо видели, председник Републике је током свог обраћања упутио грађанима низ претњи – не само да неће моћи да „за викенд путују у Беч“, већ и да могу да остану и без плата и без пензија. Претњу је добила свака категорија грађана Србије. 

    Поред заустављања пута евроинтеграција – на коме је Србија већ 23 године, поред укидања безвизног режима који ће погодити сваког десетог грађанина Србије који уопште и има пасош и новац да путује, као своју највећу бригу председник је изнео да ће се због притиска западних земаља страни инвеститори повући из Србије због чега ће десетине хиљада људи остати без посла, а буџет без прихода.

Међутим, претње грађанима Србије о повлачењу страних инвеститора неосноване су из више разлога:

  1. Најпре, ни већина а поготову сви инвеститори у Србији немају пословно седиште у западним земљама, нити сав уложени капитал потиче са Запада;
  2. Положај који страни инвеститори имају у Србији је такав да сами грађани Србије финансирају зараде радника, а степен привилегија, субвенција и повољности доступних страних тржишта су изузетно високи;
  3. Трошкови производње, цене радне снаге, гаса, електричне енергије као и пореска давања и ослобођења и степен контроле репатријације профита из Србије повољнији су него на већини тржишта;
  4. И најзад, истраживања показују да се чак и из Русије, која је у рату са земљама НАТО пакта, од почетка украјинске кризе, од фебруара прошле године па до новембра 2022. године повукло мање од 9% страних компанија из ЕУ и земаља G7.

Према подацима Народне банке Србије из децембра 2022. године, највећа улагања од страних директних инвестиција (СДИ) од милијарду евра, тј. више од трећине свих инвестиција у прошлој години, имали су инвеститори из Кине, а тек за њима су они из Велике Британије, Немачке, Јапана и Кипра. 

Чак и ако притисака буде, страни инвестoри неће отићи из Србије, јер је логика капитала моћнија од политичких притисака, а Србија Западу није дала ниједан основ за увођење санкција или чак ембарга, а нити један економски. Напротив, све власти већ дуже од 17 година политику привлачења СДИ водиле су искључиво у корист страних инвеститора, а на штету својих грађана. Од увођења политике субвенционисања СДИ 2006. па до 2020. године, страним компанијама исплаћено је 93,5% свих подстицаја, а само 6,5% државне помоћи дато је домаћим привредницима. Грађани Србије су својим новцем из буџета плаћали плате запосленима у страним компанијама и то најчешће предузећима са ниским степеном технолошког развоја, радно интензивним компанијама које запошљавају пуно радника, а исплаћују најмање плате. А те плате заправо, плаћају сами радници. Ова политика није јавна, извештаји Комисије за државну помоћ о висини датих субвенција не постоје од 2019. године, а незванично је до сада страним улагачима дато око 2 милијарде евра субвенција. Ефекти ове политике на стандард грађана се не виде, јер што је ова политика по речима власти успешнија и ниво инвестиција већи, грађани су све сиромашнији. Стране инвестиције никада нису развиле привреду једне земље, већ то може само домаћа индустрија и пољопривреда коју је власт уништила.

Страни инвеститори су ослобођени и пореза и доприноса, увозе сировине без царине ако послују у слободним зонама, имају бесцарински или преференцијални пласман својих производа на страна тржишта на којима живи 1,3 милијарде људи, а са којима Србија има закључене спољнотрговинске споразуме. Са друге стране, привилегије тих споразума не користе домаћа предузећа јер иако чине преко 80% свих привредних субјеката и запошљавају 65% запослених, само 3% њих извози континуирано. И због очите нелојалне конкуренције страних са домаћим предузећима, страни улагачи из Србије неће отићи.

Дакле, положај страних компанија у Србији је исувише добар и њихове су привилегије исувише велике да би подлегле притиску и ако га буде. Притисак чак ни из Русије која је у рату и под санкцијама није успео да повуче више од 8,5% компанија из ЕУ и из земаља G7.

проф. др Тамара Миленковић Керковић 

Народни посланик
Потпредседник Двери 

Целу конференцију за медије овим поводом можете погледати овде: 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: