Српски Покрет Двери - Лого
Search

Миленковић Керковић: Због чега све власти већ 16 година привлаче инвестиције само путем субвенција?

Предлог новог буџета наставља погубну 16-годишњу политику субвенционисања страних директних инвестиција која није до сада развила привреду ниједне земље, па неће ни привреду ни Србије.

    Помињући да страни инвеститори сматрају Србију најпожељнијом земљом за страна улагања, министар финансија не даје одговор на једноставно питање – ако је Србија толико пожељна за страна улагања, због чега држава мора да плаћа инвеститорима милијарде евра из државне помоћи новцем најсиромашнијих грађана?

Осим увреда, ни од председника Владе Ане Брнабић ни од министра финансија Синише Малог, није било одговора на бројна питања попут – због чега су услови субвенционисања дискриминишући за домаће инвеститоре, којима је до 2020. године исплаћено само 6.5% свих субвенција? Због чега држава не стимулише и не помогне малим и средњим предузећима (МСП) да извозе? Иако МСП пуне буџет са 60% и запошљавају 65% запослених у привреди, она континуирано учествују у извозу са само 3.3%. Због чега им држава не помогне да извозе? Да ли је дугогодишњи дискриминишући однос власти према домаћим МСП разлог што је за осам месеци у 2022. години спољнотрговински дефицит Србије чак 7.5 милијарди евра, за колико је Србија више увезла робе но што је извезла у иностранство?

Нова задужења, трошење огромног новца за увоз и дискриминација домаћег произвођача су прави пут у дужничко ропство и препуштање националних богатстава страним повериоцима.

Ни Влада ни министар финансија не признају да постоје, осим СДИ (стране директне инвестиције), и други модели подстицаја и директних инвестиција у привреду једне земље попут контратрговинских аранжмана, улагања у државне ресурсе кроз бај-бек и оф-сет аранжмане, кроз промоцију домаћег франшизног пословања и друге облике који отварају радна места и стварају нове производе. Вероватно ове моделе власт не познаје јер су сви ови модели инвестирања, иако нису трошак за државу и представљају веома транспарентне трансакције, потпуно непогодни за коруптивне послове и богаћење посредника из власти и са њима повезаних лица. То је и разлог зашто власт ове моделе не примењује – не коштају ништа, подложни су контроли и министри од њих не могу да постану милионери.

проф. др Тамара Миленковић Керковић

Народни посланик
Потпредседник Двери

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: