Српски Покрет Двери - Лого
Search

Миленковић Керковић:  Губитак у буџету и ново задуживање Владе Србије код ММФ-а ће сваког грађанина задужити за још 370 евра

Нова српска Влада са 28 министара усвојила је Предлог закона о изменама и допунама Закона о буџету за 2022. годину који ће се пред народним посланицима наћи по хитном поступку, за који им је требало шест месеци док су народним посланицима дали једва неколико дана за читање преко 300 страна.

    Ребаланс буџета показује да српске финансије имају „рупу“ од 279 милијарди динара и да укупни буџетски дефицит износи 2,36 милијарди евра. Укупан јавни дуг државе Србије износи 32,24 милијарде евра, док бруто друштвени производ земље, према Заводу за статистику, износи 6.270 милијарди динара или 53 милијарде евра. Јавни дуг је 2012. год износио мало више од 15 милијарди евра, док је власт СНС-а успела да га увећа за 17 милијарди евра. Док су дуговања порасла за више него дупло, управо окончан попис показао је да је број становника у Србији смањен на 6,5 милиона људи (на Југу Србије живи 40 хиљада људи мање) а невероватна је чињеница да је и број гласача на априлским изборима износио управо 6,5 милиона. Након што овај Закон буде усвојен у Скупштини, сваког од 6,5 милиона српских грађана власт ће задужити за нових 370 евра само у овој години.

Пре неколико месеци Фискални савет потврдио је оно што је Српски покрет Двери тврдио све време од почетка пандемије КОВИД19 – да је Влада неселективним мерама помоћи становништву и привреди током пандемије, потрошила две милијарде евра више него што је било неопходно да је помоћ давана онима којима је то било заиста неопходно. Да би покрила оно што је расипнички потрошила, Влада је најпре закључила међународни уговор о кредиту са Уједињеним арапским емиратима за близу милијарду евра. Потом је Влада, док је „врховни командант“ војним авионима обарао комерцијални дрон, са представницима ММФ-а у Београду договорила 24-месечни стенд-бај аранжман за износ од 2,4 милијарде евра. Ово ће бити десети аранжман Србије са ММФ-ом од 2009. године када се Србија задужила безмало 3 милијарде евра, и након 2015. године и задужења од преко милијарду евра. Уколико га Извршни одбор ММФ-а у децембру буде одобрио, ово ће бити и највеће задужење Србије у последњих десет година.

проф. др Тамара Миленковић Керковић

Народни посланик
Потпредседник Двери

*Извор фотографије 2: pixabay

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: