Српски Покрет Двери - Лого

Милићевић: Брига за мајке мора бити приоритет државе

Данас су Материце, највећи хришћански празник мајки и жена у Србији који пада увек у другу недељу пред Божић. Празник који се празнује још од давнина симболизује веру и љубав у породици, као и слогу и нераскидиву везу измећу родитеља и деце и то је његова највећа вредност. 

У предпразничном ишчекивању Рођења Христовог, народни празник Материце се налази између Детињаца и Очева и то није случајност. Наши стари су на тај начин желели да оставе поколењима у аманет значај мајке без које света не би било. Судећи по резултатима пописа, где нас је за десет година 500.000 мање, актуелна власт овај аманет није разумела на прави начин. И можда није случајно што то сазнајемо управо у време Материца, не би ли се пробудили и поставили мајку на место које јој у друштву припада. Зато ће Српски покрет Двери наставити да инсистира на подизању споменика Мајци, као чувару породице од чијег очувања зависи биолошки опстанак становништва.

Да неки будући попис становништва не бисмо дочекали са још горим подацима, хитно се мора кренути са примењивањем мера пронаталитетне политике. Све мајке које су родиле четворо и више деце морају добити националну пензију, мајке са троје деце морају да добију мајчински капитал у вредности од 20.000 евра. Стање у породилиштима мора да се мења из корена и да се породиљама омогуће много бољи услови приликом порођаја, али је потребна и много већа брига за њихово здравље, поштовање и сигуран живот, без дискриминације и насиља. Потребно је створити и такав друштвени амбијент како жене не би осећале страх да ће изгубити посао уколико остану у другом стању нити да стрепе од интимних питања приликом конкурса за посао да ли планирају породицу и рађање деце.

Мајке имају узвишено деловање у васпитавању будућих генерација. Дугујемо им захвалност што су кроз историју нашег народа стварале стубове нашег друштва од којих је породица најважнија. Зато све мора бити подређено у част и славу мајке, како не би бринули приликом следећег пописа становништва.

Срећан празник мајке и од Бога вам здравље.

Драгана Милићевић 

Председник Женске снаге Двери
Члан Председништва Двери

*Извор: РТС/Принтскрин 

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: