Српски Покрет Двери - Лого

Митић: Шта нас чека ако наставимо преговоре са ЕУ?

“Меморандум“ ХАЗУ као политички ултиматум Србији

     Ако некоме после 22 године неуспешног „улажења“ Србије у ЕУ (при коме смо остали без државне заједнице са Црном Гором, остали de facto без Косова и Метохије кроз окупацију НАТО и признање сепаратистичко-терористичког картела у Приштини од стране већине ЕУ држава, остали без више од 500.000 младих, образованих и радноспособних људи, остали са демографском катастрофом, приватизационом пљачком, осиромашени испод границе достојанства, а добили нове сепаратизме у „Санџаку“, „Прешевској долини“, „Војводини-европском региону“, “Бошњачку академију наука и умјетности“, „Војвођанску академију наука и уметности“, ЛГБТ+ диктатуру…) није јасно зашто треба хитно редефинисати односе Србије и ЕУ и преиспитати даље евро-интеграције, онда само треба да прочита најновији документ „Хрватске академије знаности и умјетности“ (ХАЗУ) под називом „Прилози за заштиту хрватских националних интереса приликом преговора Републике Хрватске са Босном и Херцеговином, Црном Гором и Србијом у погледу њихова уласка у Еуропску унију“.

Овај политички документ par excellence упућен је влади Републике Хрватске као оквир за поступање, а тиче се српског народа у целини (против кога је и срочен) у све три актуелне државе. Од Србије се у 14 тачака, између осталог ултимативно тражи: да се одрекне „јасеновачког мита“ (!), да промени однос према „блаженом“ Алојзију Степинцу, затим истиче се потреба „дефинирања положаја Српске православне цркве у Републици Хрватској: православне цркве су државне цркве (!), па положај Српске православне цркве не може бити једнак у Србији и Хрватској (…). У Хрватској се мора избјегавати дјеловање Српске православне цркве које се може окарактеризирати политичким дјеловањем“. Уз територијалне претензије на Дунаву (захтев за враћањем Шаренградске аде „под суверенитет државе Хрватске“), захтева се и признање агресије Србије на Хрватску, плаћање ратне одштете, враћање архива НДХ (!) све до инсистирања да се укине буњевачка посебност и прогласи хрватском, као и укидања права Србије на просветну аутономију кроз захтев за третирањем дубровачке књижевности као искључиво хрватске. То није све, ни што се Србије тиче, а ако се томе додају и захтеви према Црној Гори (територијална претензија на Превлаци, острво „Мамула“, прекрајање идентитета Боке уз захтев за „номинацију Бокељске морнарице као нематеријалног културног добра Црне Горе и хрватског народа“ (!), плаћање ратне одштете за агресију, тражење опроста од Хрватске за почињена зла…) списак се наставља све до детаљног плана за реконфигурацију положаја Хрвата у БиХ.

Оно што је из документа јасно јесте да се тражи одрицање од идентитета Срба у Хрватској, пре свега променом статуса СПЦ. Што је процес који је паралелан оном који се одвија у Црној Гори, а који је само актуелизација старог Павелићевог програма, који је још увек на снази и спроводи се успешно (Срби су сведени на мање од 3% по најновијем попису Републике Хрватске!), али се агресивно подстиче и сепаратизам у Војводини уз интензивну делатност на северу Србије.

Оно што је, такође, потпуно јасно јесте да Србију на даљем путу у ЕУ очигледно чекају само уцене, ултиматуми и условљавања која тртеба да нас доведу до потпуног одрицања од националног идентитета и државног субјективитета.

Оно што није јасно, јесте зашто је овај документ скоро потпуно прећутан од српске јавности и владајуће, али и опозиционе евроатлантске политичке елите, док је САНУ одговорила млако и скоро незаинтересовано. Да ли је то зато јер би се тематизацијом овог документа потпуно оголила природа даљег уласка Србије у ЕУ? Или се ове „елите“ напросто слажу са садржајем „меморандума“ ХАЗУ?

Српски народ треба да зна истину. А држава Србија да хитно заустави даље преговоре са ЕУ и одустане од погубне „безалтернативности“ евроинтеграција која нас, очигледно, води нестанку.

др Андреј Митић

Интернационални секретар Двери

Подели објаву
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on vk
ВКонтакте
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email
Share on print
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: