Српски Покрет Двери - Лого
Search

Митић: Стратегија спољне политике Двери – позив на нови национални консензус

Полазећи од чињенице да се савремени свет налази у процесу трансформације ка новом, мултиполарном и постлибералном међународном поретку, који доноси нове изазове, али и нове могућности у једној измењеној геополитичкој реалности која се успоставља, Српски покрет Двери, као одговоран политички субјект, сматра да је време за отварање широке друштвене дебате око спољно-политичке оријентације државе Србије у наредном периоду. 

      Двери, својим нацртом Стратегије спољне политике, желе да укажу на чињеницу да у актуелном историјском тренутку, када се одлучује о опстанку српских земаља и српског народа у целини, као и човечанства као таквог, Република Србија нема своју спољно-политичку стратегију усвојену као државни документ. Спољно-политичка оријентација препуштена је „саморазумљивим“ европским интеграцијама, или ad hoc поступању у складу са тренутним интересима власти.

Зато нудимо отворени документ нове спољне политике, као покушај је да се отвори дебата на ову тему како би се постигао нови национални консензус и донела нова државна и национална стратегија која одговара вредностима и интересима српског народа, и Србије као суверене, независне, војно неутралне, економски, социјално и културно развијене, еколошки и здравствено безбедне државе.

Као целовит документ, стратегија Двери полази од принципа спољне политике који укључују:

  1. Очување уставног поретка, суверенитета и територијалног интегритета;
  2. Очување и развој српског народа као једног и недељивог;
  3. Војна неутралност;
  4. Економско-социјални развој, регионална сарадња, културно-цивилизацијски и духовно-морални идентитет;
  5. Поштовање и очување међународног права и нови облици међународне сарадње засновани на миру и мултиполарности.

 

Узимајући неутрализам као вредносно-политичку претпоставку Стратегије, и полазећи од основе српског народа као једног и недељивог, она се посебно фокусира на циљеве очувања Косова и Метохије у саставу Србије и очување и унапређење статуса Срба и СПЦ у матичним српским земљама, окружењу и дијаспори. У том смислу приоритети су јачање конститутивности, колективних и индивидуалних права целокупног матичног српског народа у окружењу, као и јаче повезивање дијаспоре са српском полицентричном матицом, пре свега у Србији, Републици Српској и Црној Гори, као и очување и заштита имовине Српске православне цркве и права верујућих СПЦ на њеној целокупној канонској територији.

Приоритет у сарадњи треба дати свим политичким субјектима у Европи и свету који не спроводе условљавање Србије за економску сарадњу и који поштују српски културно-цивилизацијски идентитет и традиционалне духовно-моралне и породичне вредности, и не намећу Србији ЛГБТ+ идеологију и нову трансхуману агенду, а привилегована партнерства остваривати са свим државама које нису признале лажну државу «Косово».

др Андреј Митић 

Члан Председништва Двери
Интернационални секретар Двери 

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: