Српски Покрет Двери - Лого
Search

Нађа Стошић: Направити регистар младих са држављанством Србије који живе и раде у иностранству

Одлазак младих из Србије није новост, тај тренд се наставља из године у годину и постао је константа којој се не назире крај у скоријој будућности. Истраживање Кровне организације младих Србије из 2021. године показује да 50% младих испитаника жели да напусти Србију, док друга истраживања говоре да годишње емигрира отприлике 50 хиљада људи, од којих је највише узраста од 20 до 30 година.

     Читав је спектар разлога за одлазак младих – од потраге за достојанственијим и бољим стандардом живота преко незадовољства због отежаног доласка до посла, немогућности решавања стамбеног питања, присутне корупције и непотизма до недостатка владавине права, неизвесности и општег хаоса у друштву. Заустављање овог тренда могуће је уз озбиљну, темељну и свеобухватну промену система, што је процес који захтева конкретне мере за побољшање свих сфера живота, али и време.

У међувремену, док не изградимо државу која ће бити пријатељ, а не непријатељ младих и док не створимо амбијент за останак и повратак младих из дијаспоре, поставља се питање: Да ли уопште знамо где су и чиме се баве млади из Србије који своју земљу напуштају?

Предстојећи Попис становништва даће нам најрелевантније податке колико је младих отишло за ових 10 година и где су пронашли бољи живот. Међутим, то није довољно. У координацији Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова неопходно је направити Регистар младих са држављанством Србије који живе и раде у иностранству. Наши млади у свету су у великој мери запостављени од стране матичне државе и овакава јединствена база би предстаљала предуслов за изградњу контакта између омладине у расејању и државе Србије.

Српски покрет Двери ће се залагати да млади добију праву шансу за први посао, свој стан, оснивање породице, како не би више напуштали Србију. Они који су већ отишли у иностранство могу постати мотор развоја Србије и зато нам треба отворена, чврста веза са њима, а Регистар би био први корак у том смеру.

Нађа Стошић

Члан Савета омладине Двери

Подели објаву
Facebook
Twitter
WhatsApp
ВКонтакте
Telegram
Email
Print
Остале објаве

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: